Östermalm in Stockholm, Stockholm County, Sweden — Northern Europe (Scandinavia)

Lyftkranen / Cranes and seaplanes

Inscription.
Galärvarvet har sedan 1722 varit en del av försvaret av kungliga huvudstaden och användes ursprungligen för galär- flottan. Under 1900-talets början kom delar av området att nyttjas som depå och verkstad för marinens sjöflyg. Hit kom sjöflygplanen flera gånger om året för underhåll, reparation och förvaring med hjälp av kranen.

Innan flygvapnet bildades 1926 byggde marinen upp en militär flygverksamhet under namnet Marinens Flygväsende (MFV) och år 1913 inköptes de första sjöflygplanen. Stockholm blev det svenska marina flygets vagga, och här på Galärvarvet anlades den centrala verkstaden för underhåll, reparation och förvaring av sjöflygplanen. Tälthangarer och skjul för snickeri- och motorverkstäder uppfördes där sjöflygplanen servades, och där de även kunde monteras ihop och förses med pontoner och motorer. Start och landning skedde på Djurgårdsbrunnsviken eller Nybroviken. En större ångdriven pontonkran lades vid kajen för att lyfta upp flygplanen från vattnet. För de lättare lyften användes denna lilla eldrivna kran som då var förankrad i kajen på ett högt fundament. Lyftkranen kunde exempelvis användas
till att lyfta i och ur flygmotorer.

Den lilla lyftkranen fick troligtvis sin nuvarande plats, här vid nuvarande, Wasahamnen under 1920-talets andra hälft, då flygverksamheten på Galärvarvet av- vecklades till följd av att flygvapnet bildades.

När marinen slutligen flyttade till Muskö 1969 revs merparten av varvsbyggnaderna. Kvar blev bl.a. Båthallarna, Galärskjulen och Galärvarvsmuren som tillsammans med lyftkranen är statligt byggnadsminne sedan 2007. Idag står lyftkranen, tillsammans med övriga byggnader, som monument över den månghundraåriga marina närvaron i Stockholms innerstad.

—————————————

Galarvarvet (the Galley Shipyard) has been part of the royal capital's defences since 1722, having originally been used for the Swedish Navy's galley ships that patrolled the archipelago, hence the name. In the early 20th century, part of the shipyard became a dock and workshop for the navy's seaplanes. Also known as flying boats, they would come here several times a year for maintenance, repair and storage. The Swedish Navy's Aviation Corps bought its first seaplanes in 1913 and constructed tented hangars and sheds for the aircraft at the shipyard. However, the operational air bases were stationed more strategically throughout the Stockholm Archipelago. The seaplanes could also be assembled here and fitted with their pontoons
and engines. Take-off and landing took place in the waters of Djurgärdsbrunnsviken or Nybroviken. The crane was probably erected in its current location during the second half of the 1920s, when the aviation operations at Galävarvet ceased due to the formation of the Swedish Air Force. Along with the crame, Bäthallarna (the Boat Halls), Galärskjulen (the Galley Sheds) and Galärvarvsmuren (the Galley Shipyard Wall) have been listed for their historical importants. Today, the crane and other buildings stand as a monument to the enturies of naval presence in the heart of Stockholm.