Vikøyri in Vik, Vestland, Norway — Northern Europe (a Nordic Country in Scandinavia)

Brannane

Kulturløype Vikøyri

— Vikoyri Cultural Walk - Kulturwanderrung Vikøyri —

Captions: Vikøyri etter brannen i 1922.; Vikøyri after the fire in 1922.; Vikøyri nach dem Brand 1922.
Inscription.
Den 16. junk 1838 byrjar det å benne hjå ein handelsmann på Vikøyri. 294 hus strauk med og 81 huslydar med 333 personar vart huslause. Det hadde vore ein turkesommar. På 4 timar var so å siea alt brennande på Vikøyri lagt i oske. Det gjekk ikkje tapt menneskeliv, men eigarane leid store tap. Kommunestyret løyvde pengar til oppattbygging og skreiv ut ekstraskatt.
19. jaguar 1922 braut det ut bann i ei varebu. Det var sterk vind, og 33 hus brann ned. I tillegg var fleire bustadhus og andre bygningar skadde. Ein del av husi var ikkje branntrygda. Brannvernet var dårleg utstyrt, men greidde å hindra at det tok fyr i Hopstock hotell. Alle husi som ligg ved hovudgata vart bygde oppatt. Det vart store bygg med forrentning i fyrste og busted i andre etasje.

(English:)
The fires

On 16 June 1838 a fire broke out in Vikøyri. It destroyed 294 houses and made 81 families or 333 persons lose their homes. In four hours almost everything inflammable had been burnt to ashes. No lives were lost, but the owners suffered great financial losses. The was imposed an extra tax
in order to support the reconstruction.

On January 19, 1922, there was another fire and 33 houses burnt down. In addition several houses and other buildings were damaged. Many of the buildings were not insured. The fire brigade wasn't very well equipped, and the strong winds made their work extremely difficult. Still they were able to prevent Hopstock Hotel from catching fire. All houses by the main road were reconstructed, with shops on the ground floor and flats on the upper floor.

(German:)
Die Brände

Am 16. Juni 1838 brach in Vikøyri ein verheerender Brand aus, der 294 Gebäude zerstörte und 81 Familien mit 333 Personen obdachlos machte. Nach vier Stunden lag fast das ganze Viertel in Schutt und Asche. Menschenleben kostete der Brand nicht, aber die meisten der Betroffenen verloren all ihr Hab und Gut. Eine Extrasteuer wurde erhoben, um den Wiederaufbau zu unterstützen.

Am 19. Januar 1922 brannte es erneut und 33 Häuser wurden zerstört. Weitere Wohnhäuser und andere Gebäude wurden beschädigt. Viele waren nicht brandversichert. Die Arbeit der damals schlecht ausgerüsteten Feuerwehr wurde durch den starken Wind zusätzlich erschwert. Doch das Hotel Hopstock konnte gerettet werden. Alle Häuser entlang der Hauptstraße wurden wieder aufgebaut, mit Geschäften im Erdgeschoss und Wohnungen
im Obergeschoss. (Marker Number 13.)