Södermalm in Stockholm, Stockholm County, Sweden — Northern Europe (Scandinavia)

Strömparterren

Inscription.  (Swedish text:)

PARKEN LIGGER som en öppen scen mitt i hjärtat av Stockholm. Så har Strömparterren också använts under senare år i samband med festligheter och jubileer. Ordet »parterre« anvisar att platsen ligger lägre än omgivningen — på »nedre våningen«.

Strömparterren är en del av Helgeandsholmen som bildats av ursprungligen tre holmar. Namnet kommer från ett helgeandshus som låg på den västra delen under medeltiden. Helgeandshuset var ett stor anläggning med kapell, sjuksal, badstuga och ekonomibyggnader, ett slags ålderdomshem både för välbärgare borgare som betalade för sig och för fattiga och sjuka.

Norrbro

År 1288 nämns Stockholms norra bro i Magnus Ladulås donationsbrev till Klara kloster. Den gamla brons södra landfäste låg vid Mynttorget. Från 1600- och 1700-talen finns flera broprojekt norrut från slottet. Den nuvarande Norrbro ritades av Carl Fredrik Adelcrantz 1781, reviderades senare av vice stadsarkitekten Eric Palmstedt, söm fram till 1801 organiserade och ledde det tura och dyrbara bygget. Norrströms strida vatten och starkt varierande vattenstånd krävde höga brofästen. Den norra delens tre valv över strömfåran stod färdiga 1797, brons hela sträckning 1807. Brons väggar ar av släthuggen granit, balusterdockorna av gjutjärn, från Bergsunds bruk på Södermalm.

Stockholms äldsta offentliga

park

Den nya Norrbro blig tillsammans med alleerna i Kungsträdgarden promenadplatsen på modet. Att ha en skräpig upplagsplats med oordnad kajkant alldeles intill detta eleganta stråk var olämpligt, och staden beslutade att den låga udden skulle ordnas som en planterad promenadplats. Parken gestaltades av överstelöjtnant F A Lidströmer och trädgårdsmästare Anders Lundström. Det halvrunda, vattenomflutna näset planterades med träd och buskar och fick sittplatser. I augusti 1832 öppnades Strömparterren för allMänheten och är därmed Stockholms äldsta offentliga park.

Strömparterren blev en uppskattad plats. • Där fanns en konditoriservering och i parken gavs ofta konserter.

Det fanns klasskillnader mellan Stockhoms parker, Humlegården var för enkelt folk, Kungsträdgården för »den fina världen«. Strömparterren tycks ha varit en plats där alla människor kunde vistas.

Parken delades i mitten av en kanal som fylldes igen 1895. 1910 sattes Gusten Lindbergs lilla jugendskulptur Dimman upp.

Förfall och upprustning

Under årens lopp har Strömparterrens popularitet skiftat liksom omsorgen och skötseln av parken. På 1930-talet låg Strömparterren övergiven och förfallen. På initiativ av Skönhetsrådet gjorde arkitekten Carl Bergsten 1937-1938 en ny plan som bla innehöll den rektangulära dammen mellan Norrbro och Solsångaren.

Solsångaren

År 1919 fick Carl Milles i uppdrag att göra en staty av skalden Esaisas Tegnér. Han valde i stället att gestalta Tegnérs dikt Sång till solen som en variant av en antik skulptur. Solsångaren, som restes 1926, står

2. Strömparterren Marker - wide view
vänd mot öster och hälsar den uppåtgående solen.

Stockholms medeltidsmuseum

På Strömparterren ligger entrén till Stockholms medeltidsmuseum som har en intressant tillkomsthistoria. På 1970-talet byggdes Riksdagshuset om för enkammarriksdagen. Hela området framför Riksdagshuset schaktades ned till Strömparterrens nivå för att rymma ett stort underjordiskt garage. Vid grävningnarna upptäcktes Stockholms historia i lager på lager med murar, byggnader, båtar och lösa fynd. Man hade trott att allt detta schaktats bort på 1890-talet för Riksdagshusbygget, men så var det inte. Nu vidtog en av de största arkeologiskä utgrävningarna i Sverige. Vid den jättelika »Riksgropen«, som låg öppen under två och ett halvt års tid, hölls visningar för intresserade, som sökte sig dit i tusental. Stockholms historia blev allt viktigare, garaget allt mindre och 1980 beslutades att Stockholms medeltidsmuseum skulle inrätiksvid de två medeltida befästningsmurar söm påträffats ni under grävningen. I museet, som öppnades i mai 1986, berättas historien om den medeltida staden med befastningar, torg, hamn, hantverksbodar, båtbyggeri, byggnadshytta och galgbacke.

(English text:)

Summary

Strömparterren was Stockholm's first public park, opened in 1832 to the general public, with whom it quickly found favour. There was a cafe, and concerts were often arranged in the park.

There were clear class differences ketween the parks of Stockholm. Humlegården was for the common people, Kungsträdgården for the "beau monde". Strömparterren seems to

3. Strömparterren - view of the park
have been a place where everyone could go.

A bridge over the northern part of Strömmen is mentioned as early as the 13th century. The present Norrbro was finished in 1807.

In Strömparterren is the entrance to the Stockholm Medieval Museum, located beside two medieval fortification walls which were discovered in the 1970s by a major archaeological excavation of the area. The museum, which was opened in May 1986, tells the story of the medieval town with its squares, harbour, craftsmen's shops, mason's lodge, and gallows hill.

Erected by Stad Stockholms.

4. Dimman by Gusten Lindberg, 1910
sectionhead>More about this marker. The marker is on the Helgeandsholmen, about halfway between the Opera House and the Royal Palace. When crossing the Norrbro (bridge), just take one of the pedestrian exits off the bridge that lead to the lower level.

5. Stockholm. Strömparterren.