Mérida, Yucatán, Mexico — The Southeast (Yucatan Peninsula)

Railroad Station

This photo is of the marker's Spanish text.

Estación de Ferrocarriles
Fue construida entre 1913 y 1920 por el arquitecto Carlos J. S. Hall y es considerada quizá el único ejemplo en Mérida del llamado “primer estilo neocolonial” que obedecía a una tendencia originada en el nacionalismo postrevolucionario promovido por el nuevo gobierno en el territorio mexicano, y cuyo uso no proliferó en Mérida.

El lugar muestra la incorporación de elementos y rasgos de la arquitectura tradicional mexicana a las estructuras del porfiriato. Techado originalmente con lámina galvanizada sobre estructura de madera, tiene en el exterior arcos de medio punto de inspiración y herencia colonial para remarcar los corredores, así como remates irregulares en los caballetes y las molduras de las ventanas que imitan canteras coloniales y arcos pétreos. Las ventanas dobles o triples, así como las torres y minaretes tienen reminiscencias de la arquitectura de la dominación islámica en España.

Restaurado por el Gobierno del Estado desde 2007, es actualmente la sede de la Escuela Superior de Artes de Yucatán (ESAY), que hoy consta de área académica con aulas y talleres, área administrativa
y espacios públicos.

English:
Railroad Station
It was built between 1913 and 1920. It is considered as perhaps the only example in Merida of the so-called “First Neocolonial Style.” This site displays how elements and features from the Traditional Mexican Architecture were added on Porfiriato constructions. Double and triple windows as well as towers and minarets are reminiscent of architecture during Muslim domination in Spain. Nowadays, it hosts Escuela Superior de Artes de Yucatan a.k.a. ESAY (Yucatan Superior School of Arts)

Maya-Yucateco:
U Kúuchil Tu'ux Ku Páa'ta'al Wakax K'áak'
Líik'esa'ab u pak'ilo'ob ichil u ja'abil 1913 tak 1920 tumeen juntúul aj nu'ukbesaj pak'il naj Carlos J.S. Hall u k'aab', le kúuchil je'ela' chéen leti' nu'ukbesa'an tu kaajil Jo', bey “yáах túumben colonialile'” tumeen u tuukulile' ku tal ti' u yóol u kajnáalio'ob México ka jst'o'ok le ba'ate'eltáambal k'ajóla'an bey revolucione', ba'ale' le tuukul je'el utia'al u nu'ukbesa'al najo'oba' ma' jach piimchaj tu kaajil Jo'i'.

Le kúuchila' ku ye'esik u táakpajal ba'alo'ob je'elbix le ku k'a'abéetkúunsa'al utia'al u beeta'al najo'ob tu k'iinilo'ob le Porfiriatoo'. U yóok'ol ka'ach le k'uuchila' beeta'an yéetel lámina yóok’ol u wíinikche'ilo'ob, ts'áaba'an tu táankabil u p'uunilo'ob utia'al u súut k'a'alal tu'ux
This photo is of the English and Maya-Yucateco marker text.
u xíimbalkuunsikuba máak, beeyxan ts'áaba'an u caballetesil jejeláas u p'iiso'ob, u ch'eenebilo'ob chika'ano'ob ti u'uuchben tuunicho'ob yéetel p'uuno'ob. Le u ch'eenebilo'ob ka'aka' wa o'oxp'éelo'ob, yéetel xan le u ka'anal cheenebilo' ch'a'ab u tuukulil ti' le Islam ku t'onkíinaj ka'ach Españao'. Ustkíinta'ab Najil Xook tu´uk ku Ka'ansa'al Jats'uts Ba'alo'ob ti' Yucatán, bejla'e' yaan kúuchilil jo'olpóopo'ob, u kúuchililo'ob ka'ansaj yéetel xan u kúuchilil utia'al tuláakal máak.

The marker is to the right of this gateway to the ex-railroad station. Note the railroad tracks in the asphalt in this photo's foreground.

4. Another view of the ex-Railroad Station of Mérida
This view of the old railroad station is towards the west.