Baltinglass in County Wicklow, Leinster, Ireland — Mid-East (and Dublin)

Mainistir Bhealach Conglais / Baltinglass Abbey

Mainistir Bhealach Conglais

Ba é Diarmaid mac Murchú, an rí ar Laighean a bhain cáil amach dó féin nuair a thug sé na hAngla-Normannaigh go hÉirinn i 1169, a bhunaigh an mhainistir Chirstéirseach seo i 1148 mar chraobhtheach den Mhainistir Mhór.

Bheadh réimse leathan tithe sa mhainistir mar a mbíodh na manaigh ag obair agus ina gcónaí, ach níl mórán fanta díobh inniu cés moite den eaglais. Sna 1150dí tógadh an ceann thoir, a bhfuil cléirtheach cearnach agus péire croslann ann a bhfuil séipéil bheaga astu. Níor tógadh an corp, an phríomhchuid den eaglais, go dtí na 1160dí. Tá mullaigh na bpiliúr ollmhór cearnógach agus cruinn rímhaisithe le gréasáin theibí. Is cosúil gur oibrigh na saoir chloiche agus na dealbhadóirí a bhí freagrach as an obair seo i Mainistir Sheireapúin níos déanaí, áit a bhfuil saothar an-chosúil leis an saothar i mBealach Conglais.

Díscaoileadh an mhainistir i 1536 mar chuid d'fheachtas Anraí VIII chun smacht a fháil ar mhaoin na mainistreacha. Sa bhliain 1815 tógadh eaglais Phrotastúnach i bhfothracha an chléirthí, ach éiríodh as a húsáid i 1883. Níl fanta anois ach

a túr.

Baltinglass Abbey

Diarmait Mac Murchadha, the king of Leinster renowned for bringing the Anglo-Normans to Ireland in 1169, founded this Cistercian abbey in 1148 as a daughter house of Mellifont.

The monastery would once have had a whole range of domestic buildings where the monks lived and worked, but little remains today apart from the church. Its eastern end, which has a square-ended presbytery and a pair of transepts from which small chapels project, was built in the 1150s. The nave, or main part of the church, was not built until the 1160s. The capitals at the tops of the massive square and circular piers are highly decorated with abstract designs. The masons and sculptors responsible for these carvings appear to have been given a later commission at Jerpoint Abbey in Co.Kilkenny, where the work is very similar to that of Baltinglass.

In 1536 the abbey was dissolved (closed) as part of Henry VIIIs campaign to control the wealth of the monasteries. In 1815 a Protestant church was inserted into the ruins of the presbytery, but it fell out of use in 1883; only its tower remains.

Baltinglass—from Bealach Conglais (Cú Ghlas's road)

[Left illustration caption reads]
Reconstruction of Nave Interior.

Erected by Dúchas

The Heritage Service.

1. Baltinglass Cistercian Abbey. (Submitted on June 29, 2019, by William Fischer, Jr. of Scranton, Pennsylvania.)
2. Baltinglass Abbey. (Submitted on June 29, 2019, by William Fischer, Jr. of Scranton, Pennsylvania.)

3. Mainistir Bhealach Conglais / Baltinglass Abbey
4. Mainistir Bhealach Conglais / Baltinglass Abbey Detail