Cong in County Mayo, Connacht, Ireland — Irish West ((Éire) North Atlantic Ocean)

Monk's Fishing House / Teach Iascaigh na Manach

Monk's Fishing House
Fish was a staple in the diet of the mediaeval monastery, and this small building, probably built in the 15th or 16th century, is believed to have been used by the monks of Cong to make the task of catching fish a little easier.

It is built on a platform of stones over a small arch water from the river to flow underneath the floor. A trapdoor in the floor may have been used for a net, and monks could sit by the small fireplace in cold weather waiting for their catch. It is said that a line was connected from the fishing house to a bell in the monastery kitchen to let the cook know that there was fresh fish available.

Teach Iascaigh na Manach
Bhí éisc mar bhunábhar bia sna mainistreacha sa Mheánaois, agus meastar gur mar chúnamh do mhanaigh Chonga chun breith ar na héisc a tógadh an foirgneamh beag seo sa 15ú nó sa 16ú haois.

Tógadh é ar ardán cloch a bhí suite os cionn áirse bhig a ligeann d'uisce na habhann rith faoin urlár. B'fhéidir gur úsáideadh an chomhla thógála san urlár chun líon a scaoileadh anuas, agus nuair a bhíodh aimsir fhuar ann d'fhéadfadh na manaigh suí isteach cois tine agus iad ag feitheamh go mbéarfaidís ar iasc. Deirtear go raibh téad ag gabháil ón teach iascaigh go dtí cloigín istigh i gcistin na mainistreach ionas go mbeadh a fhios ag an
gcócaire go raibh íasc úr ar fáil.

Erected by Office of Public Works / Oifig na nOibreacha Poiblí.