Södermalm in Stockholm, Stockholm County, Sweden — Northern Europe (Scandinavia)

Stallbron

Inscription.   Namnet härrör från det kungliga stallet, som låg på Helgeandsholmen. Bron nämns 1288 och ledde snett över Helgeandsholmen med fortsättning till Gustaf Adolfs torg. Broaria över norra och södra strömfåran kallades gemensamt Norrbro. Dess betydelse var så stor att de närliggande städerna under medeltiden ålades att bidra till underhållet. Dagens bro (från Keillers mek. verkstad) invigdes 1904. Den breddades 1978 med en täckt passage för riksdagsledamöterna (AOS arkitekter). Den stora granitskulp-turen togs ned från riksdagshusets tak på 1930-talet.

A bridge leading over to the royal stables is first mentioned in 1288. The present bridge was opened in 1904. It was widened in 1978 and an enclosed passage was added beneath the bridge to link parliament with its offices.

Erected 2007 by Samfundet S:t Erik.

Although not really visible here, the marker is in the middle of the bridge.
3. Stallbron - Wide View, As Viewed from the Royal Palace
The Stallbron (Stable Bridge) connects the Parliament Building (the brown building complex with the arched passageway) to the Gamla Stan (Old Town, the area in the foreground and surroundings).