Leiden, South Holland, Netherlands — Northwestern Europe

Academiegebouw / Academy Building

— Leidse Loper / Leiden Loop —

Wetenschap en rasernie

Leiden, bevrijd van de katholieke Spanjaarden, kreeg in 1575 de eerste universiteit van de noordelijke Nederlanden. Deze werd gehuisvest in de kapel van het voormalige Dominicanessenklooster aan het Rapenburg. Sinds de Reformatie waren de nonnen vertrokken en stond dit gebouw leeg. Er werd een vloer gelegd in de kapel om een verdieping te maken; dit is nog steeds te zien aan de halverwege onderbroken ramen. Het Academiegebouw wordt nog steeds gebruikt voor colleges en officiele gelegenheden, zoals afstuderen en promotie.

In de 16e eeuw nam de Oostenrijkse ambassadeur aan het hol van de Turkse sultan een tulpenbol mee naar Wenen. Hij gaf hem door aan de prefect van de keizerlijke medicinale tuin, Carolus Clusius. In 1593 werd Clusius aangesteld bij de Leidse universiteit en hij nam de bol mee. Daardoor bloeide de eerste tulp van West-Europa in de Hortus Botanicus, de universiteitstuin achter het Academiegebouw. De tulp werd een zeer gewild en dus kostbaar object voor verzamelaars. De tulpomanie of bollenrasenie bereikte haar hoogtepunt in 1636-37. Toen de markt inten stortte
gingen vele handelaren failliet.

——————

Leiden was one of the first cities to shake off the Spanish Catholic yoke. As a consequence, the first university of the Protestant Netherlands was established here. This chapel was modified to render the building suitable for academic purposes. An upper storey was constructed, whose presence is still discernible from the way the windows are divided in two.

In the 16th century the Austrian ambassador to the Turkish court returned home with a tulip bulb. In Vienna he passed it on to Carolus Clusius, prefect of the imperial medicinal garden. In 1593 Clusius took up an appointment at the University of Leiden. He planted these bulbs in the botanical garden of the university. Thus bloomed the first tulips in Western Europe. The tulip became much sought-after by collectors. Ultimately, the tulip market got completely out of hand: bulbs changed hands for astronomic prices. Tulip-mania reached its peak in 1636-37, after which the market collapsed and many traders went bankrupt.
(Marker Number 7.)

2. Academiegebouw / Academy Building Marker = wide view