Geuzenveld-Slotermeer in Amsterdam, North Holland, Netherlands — Northwestern Europe

Sape Kuiper

Sape Kuiper Arnhem, 3 februari 1924 - Overveen, 1 oktober 1943

Vermoedelijk dook Sape Kuiper, die in Delft voor civiel ingenieur studeerde, in mei 1943 onder omdat hij de loyaliteitsverklaring van de bezet- ters, verplicht om te mogen studeren, niet wilde ondertekenen. Hij werd lid van de verzetsgroep CS-6, waar ook zijn broer Bram bij was aangesloten. Kuiper hielp Joodse landgenoten en maakte ontstekingsmiddelen, onder meer gebruikt bij de brandstichting van het Rembrandt-Theater waar Duitse propagandafilms werden vertoond. Hij werd aangehouden bij de liquidatie van een tandarts die adressen van Joodse patiënten doorgaf aan de Sicherheitspolizei. Samen met achttien anderen werd hij door een Polizeistandgericht, een snelle en strenge manier van rechtspraak in oorlogstijd, ter dood veroordeeld en in de duinen bij Overveen gefusilleerd. Zijn lichaam verdween in een provisorisch massagraf. Later zijn Sape en zijn broer Bram herbegraven op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.

(English translation:)

Sape Kuiper, who in Delft studied civil engineering, went into hiding
in May 1943 presumably because he did not want to sign the declaration of loyalty put forth by the occupiers that students were obliged to sign if they wanted to continue studying. He joined the resistance group CS-6, of which his brother Bram was also a member. Kuiper helped Jewish compatriots and made fire bombs, including those that were used in the arson of the Rembrandt Theater, where German propaganda films were being shown. He was arrested for the liquidation of a dentist who had passed on the addresses of Jewish patients to the Security Police. Together with eighteen others he was sent to the Standing Police Court, a fast and strict way of administering justice in wartime, and sentenced to death. He was executed at the dunes at Overveen, and he was buried in a makeshift mass grave. Later Sape and his brother Bram were reburied at the Bloemendaal Memorial Cemetery.

Erected by Geef Straten Een Gezicht.

2. Sape Kuiper Marker - wide view