Leiden, South Holland, Netherlands — Northwestern Europe

Een Nieuw Stadhuis bij de oude markt / A New Town Hall on the Old Market

Stadhuisplein

— Leidse Loper / Leiden Loop —

Een nieuw stadhuis bij de oude markt
De stad Leiden is in de 12de eeuw ontstaan als een marktplaatsje aan de Rijn. De markthandel vond plaats langs de oevers van de rivier. Een echt marktplein heeft Leiden nooit gehad. Dit stadhuisplein is dan ook redelijk nieuw. Tot 1929 stond hier nog een rij huizen en winkels.

Op 12 februari 1929 brak er brand uit in het Leidse stadhuis. In de ijzige kou probeerde de brandweer het gebouw te redden. Tevergeefs. Het middeleeuwse gebouwencomplex ging totaal in vlammen op. Alleen de voorgevel kon nog gerestaureerd worden. Na een verhitte discussie kreeg architect C.J. Blaauw in 1934 de opdracht een nieuw stadhuis te ontwerpen. In 1948 was het klaar. Aan de afwerking van zowel buiten als binnen is veel aandacht besteed. Verschillende bekende kunstenaars werkten aan de beeldengroepen. M.C. Escher ontwierp het houtinlegwerk voor onder andere de burgemeesterskamer.

Met het nieuwe stadhuis kreeg Leiden haar eerste echte plein. Deze belangrijke ingreep in de stad stond niet op zichzelf. Leiden moest een moderne stad worden, zo nodig ten koste van het historische
stadsbeeld. In 1936 verrees een eindje verderop, aan de Aalmarkt, het imposante warenhuis van V&D. Overigens zijn, warenhuis én stadhuis inmiddels uitgeroepen tot monument en daarmee onderdeel van juist het 'historische' stadsbeeld geworden.

A New Town Hall on the Old Market
For centuries market trading in Leiden has taken place along the banks of the River Rhine. Leiden has never had a true market square. This town hall square is relatively new. Up to 1929 there was a row of houses and shops here. On 12 February 1929 fire broke out in Leiden town hall. In the icy cold the fire brigade struggled to save the building. In vain. The whole of the medieval complex went up in flames. Only the front facade could be restored.

In 1934 the commission for a new town hall was given to C.J. Blaauw. It was finished in 1948. Great attention was paid to the finishing both outside and inside. With the new town hall Leiden had its first real square. This important change to the city was not an isolated measure. Leiden was to become a modern city, at the expense of its historic appearance if need be. Thus in 1936 some distance away, on the Aalmarkt, an imposing department store was built. Like the town hall, it has since been designated a monument, making it part of the historic look of the city.

Erected by
2. A New Town Hall on the Old Market Marker - wide view
The marker is visible here in the shadows in the center, in front of the trees and garbage cans. City hall is the background.
Stad Leiden. (Marker Number 16.)

More about this marker. Although the English translation/summary is good enough to obviate the need for a real translation, it leaves out an interesting fact that is presented in the
3. Marker inset: Firemen putting out the town hall fire
Dutch portion of the marker text: M.C. Escher designed the wood inlay for the mayor's chamber.