Gros in Donostia in Gipuzkoa, Basque Country, Spain — Southwestern Europe (Iberian Peninsula)

Kursaal Conference Centre and Auditorium

Kursaal Kongresu Jauregi Gran Kursaal eta Auditorioa
Gran Kursaal kasinoa egon zen bertan antzina. Eraikin neoklasiko galant hura nagusi izan zen Urumea ibaiaren bokalean 1921etik 1973an eraitsi zuten arte. Haren zoritxarrerako, ordea, abian jarri ondorengo hirugarren urtean jokoa debekatu egin zen, eta, nahiz eta zinema-antzokia, jatetxea eta beste areto batzuk ere bazituen, kasinoa zen Gran Kursaal haren bihotza.

Gran Kursaal eraitsi ondoren, "K orube" zeritzon eremua hutsik geratu zen hainbat hamarkadaz, harik eta Donostiako Udalak bertan auditorioa eta kongresu jauregia egiteko nazioarteko ideia-lehiaketa antolatu zuen arte. Rafael Moneo izan zen irabazlea. Nafar arkitektoak argi ikusi zuen ezin zuela orube hura erabili hiri-etxadi arrunta balitz bezala; aitzitik, kostaldean eta ibai baten bokalean kokatutako gorabehera geografiko baten izaera eman behar zion nola edo hala. Hortaz, bi kubo irregular proposatu zituen, hondoa jotako haitzak balira bezala.

1999an inauguratu eta berehala, Kursaal berriak Arkitektura Garaikidearen Mies van der Rohe saria jaso zuen, Europar Batasunak
ematen duen garrantzitsuena. Sari-emalleek proiektuaren bikaintasuna eta berrikuntza kontzeptuala, estetikoa, teknikoa eta konstruktiboa azpimarratu zituzten.

Azpiegitura osatzen duten bi kuboak kristal zeharrargizko plakez estalita daude. Bietako handienean 1.806 lagunentzako edukiera duen auditorioa dago, eta txikian 624 eserleku dituen ganbera-aretoa. Horiez gain, kongresu-jauregiak balio anitzeko beste areto batzuk ditu. Hala, Kubo Kutxa erakusketa-aretoa ere multzoaren osagaietako bat da.

Kursaal kultura - eta kongresu-jardueren egoitza izan da sortu zenetik etengabean. Auditorioa, besteak beste, Donostiako Zinemaldiaren eta Musika Hamabostaldiaren egoitza nagusia da. Bertan egiten dira Euskadiko Orkestra Sinfonikoaren abonu-kontzertuak eta Kursaal Eszenako musika klasikoari dagozkionak. Eta Jazzaldiaren giro biziak multzoko terrazak hartzen ditu kokagunetzat.

Español
Palacio de Congresos y Auditorio Kursaal
Hubo aquí un primitivo casino llamado Gran Kursaal, un suntuoso edificio neoclásico que presidió la desembocadura del río Urumea desde 1921 hasta su demolición en 1973. Tuvo la mala suerte de que en su tercer año de funcionamiento el juego fue prohibido y, aunque también tenía cine-teatro, restaurante y otras salas, el casino era el corazón de aquel Gran Kursaal.

Tras su derribo, el espacio
conocido como 'solar K' quedó vacío durante décadas, hasta que finalmente el Ayuntamiento donostiarra convocó un concurso internacional de ideas para levantar un auditorio y palacio de congresos, que ganó la propuesta de Rafael Moneo. El arquitecto navarro entendió que el solar no podia ser tratado como otra manzana urbana más sino como un "accidente geográfico" que asumiera su condición de enclave costero en la desembocadura del río. Propuso por ello dos cubos irregulares a modo de "rocas varadas".

Inaugurado en agosto de 1999, el nuevo Kursaal recibiría el Premio Mies van der Rohe de Arquitectura Contemporánea, el más importante otorgado por la Unión Europea, que destacó "el carácter excepcional" del proyecto y su "innovación conceptual, estética, técnica y constructiva".

Lo forman dos cubos recubiertos por placas de cristal traslúcido. El de mayor tamaño alberga un auditorio con capacidad para 1.806 espectadores y el cubo pequeño, una sala de cámara con 624 butacas. Otras salas polivalentes completan el palacio de Congresos. También la sala de exposiciones Kubo Kutxa forma parte del complejo.

Desde su nacimiento, el Kursaal es sede de una incesante actividad cultural y congresual. Su auditorio es la sala principal del Festival Internacional de Cine y de la Quincena Musical donostiarra y alberga los conciertos de abono de la Orquesta
Sinfónica de Euskadi asi como de Kursaal Eszena, en su vertiente de música clásica, mientras que las terrazas del complejo viven con animación el Jazzaldia.

Français
Palais des Congrès et Auditorium Kursaal
C'est ici que se dressait autrefois le casino Grand Kursaal, un bâtiment néoclassique somptueux, qui a présidé l'embouchure du fleuve Urumea de 1921 jusqu'à sa démolition, en 1973. Trois ans à peine après son inauguration, les jeux de hasard sont déclarés interdits et bien qu'il abritait aussi un cinéma-théâtre, un restaurant et d'autres salles, le casino, qui était le cœur de ce Grand Kursaal, est forcé de fermer ses portes.

Après sa démolition, l'espace connu sous le nom de « Solar K» reste vide pendant des décennies, jusqu'à ce que la Ville de Donostia / San Sebastián lance finalement un appel à projets international pour la construction d'un auditorium et d'un palais des congrès, qui est remporté par Rafael Moneo. Pour cet architecte navarrais, ce site ne pouvait pas être traité comme un bâtiment urbain ordinaire, mais comme un accident géographique» assumant son statut d'enclave côtière à l'embouchure du fleuve. Il propose, pour ce faire, d'y installer deux cubes irréguliers en guise de rochers échoués ».

Ouvert en août 1999, le nouveau Kursaal se voit décerner le Prix Mies van der Rohe d'Architecture Contemporaine, le plus important accordé par l'Union Européenne, qui souligne le caractère exceptionnel du projet et son e innovation conceptuelle, esthétique, technique et constructive ».

L'ensemble est formé par deux cubes recouverts de plaques en verre translucide. Le plus grand des deux abrite un auditorium pour 1.806 spectateurs, et le petit une salle principale de 624 places. Ce Palais des Congrès dispose également d'autres salles polyvalentes et il abrite, notamment, la salle d'expositions Kubo Kutxa.

Dès sa naissance, le Kursaal a fait preuve d'une activité culturelle et de congrès incessante. Son auditorium, qui accueille toute l'année les concerts de musique classique de l'Orchestre Symphonique d'Euskadi et du Kursaal Eszena, se transforme une fois par an en salle principale du Festival International du Cinéma, ainsi que de la Quinzaine Musicale de Donostia San Sebastian. Et ses terrasses swinguent chaque année au rythme du Jazzaldia.

English
On this site, a primitive casino named Gran Kursaal once stood; a luxurious neoclassical building that presided over the mouth of the River Urumea from 1921 until its demolition in 1973. It was unfortunate that, in its third year of operation, gambling was banned and although it also had a cinema-theatre, restaurant and other function rooms, the casino was the heart of that Gran Kursaal.

After its demolition, the space known as 'plot K' was left empty for decades, until finally, San Sebastián City Council called an international tender for ideas to build an auditorium and conference centre, which was eventually awarded to Rafael Moneo's winning proposal. The architect from Navarre understood that the site could not be treated like just another urban block, but rather as a "geographical accident that would accept its status as a coastal enclave at the mouth of the river. Therefore, he proposed two irregular cubes like "rocks washed up on the shore".

Inaugurated in August 1999, the new Kursaal would receive the Mies van der Rohe Award for Contemporary Architecture, the most important award granted by the European Union, highlighting "the exceptional nature of the project and its conceptual aesthetic, technical and constructive innovation".

It is composed of two cubes covered with translucent glass panels. The largest one houses an auditorium with capacity for 1,806 spectators and the small cube contains a chamber hall with 624 seats. The Conference Centre is completed with other multipurpose rooms. The Kubo Kutxa exhibition room is also part of the complex.

Since its creation, the Kursaal has been the venue for continuous cultural and conference activity. Its auditorium is the main venue for the International Film Festival and San Sebastián's Musical Fortnight, and it hosts the season ticket concerts of the Basque Country Symphony Orchestra as well as the classical music section of Kursaal Eszena, whilst the terraces around the complex are one of the lively venues of the Jazz Festival.