Redondela in Pontevedra, Galicia, Spain — Southwestern Europe (Iberian Peninsula)

Casa da Alfóndega

Pedras armeiras
Casa fundada no século XVI polos Prego de Montaos, unha familia aristocrática de Redondela, tal e como o testemuñan as armas do escudo da fachada.

De planta trapezoidal, a fachada principal loce unha porta con forma de arco de medio punto rebaixado. A porta é o único van que se abre nos muros do piso terreo da casa, o que nos fai pensar que no pasado acolleu o almacén de cereal ao que fai referencia o seu nome.

Na fachada lateral da casa que mira á rúa Isidoro Queimaliños podemos ver unha inscrición gravada en espello que di "RbA". Para o investigador J. Migueles podería tratarse dun límite da parroquia de Reboreda, xa que cando menos desde principios do s. XVII e ata finais do s.XIX, esta rúa foi coñecida popularmente como a Rúa do Medio, dado que as casas pares dependían do cura de Reboreda e as impares de Redondela. A Casa da Alfóndega puido ser propiedade da Casa de Reboreda, á que tamén pertencían as familias nobres dos Prego de Montaos, Pereira e Castro, que locen as súas armas nos brasóns do frontis da casa.

Comercio de cereais
Etimoloxicamente
alfóndega (do árabe-hispánico alfúndaq 'a pousada') identifica un edificio público destinado á compra-venda e depósito de cereal, maiormente trigo. Detrás deste edificio atopábase a Praza da Alfondega, un dos espazos de socialización máis vivos no seu tempo: ali celebrábase un mercado agrícola que incluía o comercio de sementes.

Nas Ordenanzas Municipais de Redondela de 1605 establecíase que os cereais se almacenarán e distribuirán na alfondega para a súa posterior venda ao por menor a cargo de mercaderes e tendeiros. Mentres non se venderan non se lle aplicaba ningún tipo de imposto ou arbitrio.

(English translation provided by Concello Redondela)
House of A Alfóndega
This house was founded in the 16th century by the Prego de Montaos, an aristocratic family from Redondela, as can be seen in the coat of arms on the façade.

With a trapezoidal floor plan, the main façade has a doorway in the shape of a round arch. The door is the only opening in the walls of the ground floor of the house, which leads us to believe that in the past it housed the cereal storehouse to which its name refers.

On the side façade of the house facing Isidoro Queimaliños street we can see an inscription engraved on a mirror that reads "RbA". According to the researcher J. Migueles, this could be a boundary of the parish
of Reboreda, since at least from the beginning of the 17th century and until the end of the 19th century, this street was popularly known as the Rúa del Medio, given that the even-numbered houses depended on the priest of Reboreda and the odd-numbered ones on Redondela. The Casa de la Alfóndega may have been owned by the House of Reboreda, to which also belonged the noble families of the Pliego de Montaos, Pereira and Castro, whose coats of arms can be seen on the coats of arms on the front of the house.

Cereal trade
Etymologically, alhóndiga (from the Arabic-Hispanic alfúndaq 'the inn', in Galician alfóndega) identifies a public building used for buying and selling and storing grain.

Behind this building was the Praza da Alfóndega, one of the liveliest spaces for socialising in its time; an agricultural market was held there, including the trade in seeds.

In the Redondela Municipal Ordinances of 1605, it was established that cereals would be stored and distributed in the alfóndega for subsequent retail sale by merchants and shopkeepers.

Erected by Concello Redondela, Deputación Pontevedra.