Glendalough in County Wicklow, Leinster, Ireland — Mid-East (and Dublin)

An Ardeaglais / The Cathedral

An Ardeaglais

Is í seo an eaglais is mó i nGleann dá Loch agus tá sí ar cheann de na heaglaisí is mó ó luathré na Críostaíochta in Eirinn. Is faoi choimirce Pheadair agus Phóil a bhí sí i dtosach, ach éiríodh as a húsáid mar ardeaglais 1214. Is í an longlann an chuid is sine den eaglais; tabhair faoi deara na hantae le hadhmad an dín a iompar agus an doras barrchothrománach lena áirse chúnta. D'fhéadfadh na clocha móra dronuilleogacha in íochtar na mballaí dul síar to dti an 10ú haois agus na clocha uachtair go dtí an 11ú haois. Sa 12ú haois a cuireadh an saingeal, lena áirse bhrea ornáideach (fiu má tá droch-chaoi uirthi), leis an eaglais, maraon leis an sacraistí, agus a cuireadh doras nua sa bhalla thuaidh. Sa saingeal tá leac amháin ó na meánaoiseanna agus roinnt ó luathré na Críostaíochta, ceann le scríbhinn dhúbailte ag iarraidh paidreacha do Dhiarmaid agus do Mhac Cois. In aice láithreach tá Crois Chaoimhín, i gearrtha as cloch mhór amháin, níl fhios cén dáta lena mbaineann sí.

The Cathedral

This is the largest church in Glendalough, and one of the largest known Early Christian churches

in Ireland. The church was originally dedicated to SS Peter and Paul, but ceased to be a cathedral in 1214. The earliest part of the church is the nave, with its projecting antae to support roof-trusses, and its flat-headed west doorway with relieving arch. The large rectangular stones of the bottom courses may be 10th century in date, and the upper stones 11th century. In the 12th century the chancel with its finely decorated, though ruined chancel-arch, was added, together with the sacristy, and a new doorway was inserted in the north wall. In the chancel are a mediaeval and some Early Christian gravestones, one with a double inscription asking for a prayer for Diarmuit and for Maccois. Nearby is the large monolithic St. Kevin's Cross of uncertain date.

Erected by Bord Failte Éireann. (Marker Number 841.871.)

West doorway and relieving arch visible to left of marker

1. Glendalough, Ireland: Exploring the Wicklow Mountains (Rick Steves on YouTube). (Submitted on June 26, 2019, by William Fischer, Jr. of Scranton, Pennsylvania.)
2. Glendalough at Monastic Ireland. (Submitted on June 26, 2019, by William Fischer, Jr. of Scranton, Pennsylvania.)

3. An Ardeaglais / The Cathedral
East and north walls