Murrisk in County Mayo, Connacht, Ireland — Irish West ((Éire) North Atlantic Ocean)

Murrisk Abbey / National Famine Monument / Statue of St Patrick

Clew Bay Archaeological Trail sites 6, 7, 8

Slí Seandálaíochta Chuan Módh

Murrisk Abbey • site 6
Muraisc - Sea Marsh

Murrisk Abbey was founded circa 1456 by the Augustinian Friars because “the inhabitants of those parts have not hitherto been instructed in their faith.” It quickly became the preferred starting point for pilgrimages up Croagh Patrick. Before then, pilgrims approached the mountain from AnTóchar Phádraig, which starts in Aughagower.

The ruins consist of an L-shaped building representing the long and narrow church, the sacristy and the chapter room with overhead dormitory. There is a beautiful east window with carved human heads on the wall outside. The south wall is crowned with unusual battlements and a number of trefoil and ogee-headed windows. There was a belfry tower at the west end of the church, inserted after the church was completed. However, the church outlived its new addition; all that survives of this tower now is a ribbed vault.

Mainistir Mhuraisce
Deirtear gur bhunaigh na Manaigh Agaistíneacha Mainistir Mhuraisce in 1456 mar gheall nach raibh teagasc faighte ag na daoine a chónaigh sa cheantar sin ar an gcreideamh. Ba ghearr go mba é an pointe tosaigh é d'oilithreachtai suas Cruach Phádraig. Roimbh sin, thugadh oilithrigh faoin sliabh ó Thóchar Phádraig, ag tosú in Ath an Ghabhair.

Is foirgneamh
i gcruth L atá san fhoirgneamh a léirionn séipéal fada cúng, an sacraisti agus an seomra caibidle le suanlios os a chionn. Tá fuinneog álainn ar an taobh thoir agus tá cinn daoine snoite ar an mballa lasmuigh. Tá táibhle ar an mballa ó dheas agus fuinneoga trédhuilleacha agus ceannchioma. Bhíodh cloigtheach ag ceann thiar an tséipéil, a cuireadh isteach tar éis an séipéal féin a bheith criochnaithe. Mar sin féin, is faide a mhair an séipéal ná an píosa nua a cuireadh leis; ní mhaireann den túr anois ach boghta iomaireach.

National Famine Monument • site 7
The National Famine Monument was unveiled in July 1997 by President Mary Robinson. Created by John Behan, the monument is cast in bronze and depicts what were known as the coffin ships. The sails on this ship are fashioned like skeletons, representing the misery of the trip to the New World for millions.

In 2001, a sister monument was unveiled outside the United Nations building in New York. However, the New York ship also has two gangplanks with survivors emerging onto land after their trip across the Atlantic Ocean.

Séadchomhartha Náisiúnta an Ghorta
Nocht an tUachtarán Máire Mhic Róibín Séadchomhartha Náisiúnta an Ghorta i mí lúil 1997. Ba é John Behan a dhear é agus teilgeadh an séadchomhartha i gcré-umha agus léirionn sé a raibh ar eolas faoi na longa báis. Tá seolta
Looking south, with a cloud-covered Croagh Patrick at upper right distance.
an loing múnlaithe mar chreatlaigh, rud a léirionn an ainnise a bhain leis an aistear chuig an Domhan Nua do na milliúin duine.

In 2001, nochtadh comh-shéadchomhartha lasmuigh d'fhoirgneamh na Náisiún Aontaithe i Nua Eabhrac. Tá dhá stangairt ar long Nua Eabhrac, áfach, a léirionn na daoine a mhair trid an anó ag teacht i dtír tar éis an aistir trasna na Farraige Móire.

Statue of St Patrick • site 8
The Statue of St Patrick at the start of the traditional pilgrim route up Croagh Patrick was erected in 1928 by Father Patrick Patterson.

While the statue is not one of the traditional stations along the pilgrim route, it is used by most people as a starting and finishing point for the journey up the mountain.

Dealbh de Naomh Pádraig
Tá an Dealbh de Naomh Pádraig ag tús an bhealaigh oilithreachta traidisiúnta suas Cruach Phádraig agus is é an tAthair Patrick Patterson a thóg i sa bhliain 1928.

Cé nach ceann de na stáisiúin thraidisiúnta í an dealbh ar an mbealach oilithreachta, baineann formhór na ndaoine úsáid aisti mar an pointe tosaigh agus an pointe deiridh den aistear suas an sliabh.

Erected by Mayo County Council, South West Mayo, and Comhoail Oileáin na hÉireann.

3. Murrisk Abbey
Churches & ReligionDisastersSettlements & Settlers. A significant historical month for this entry is July 1997.

1. National Famine Monument Dedication on YouTube. (Submitted on February 20, 2010.)
2. Croagh Patrick. (Submitted on February 20, 2010.)
3. Croagh Patrick. (Submitted on February 20, 2010.)
4. Clew Bay Archaeological Trail. (Submitted on February 28, 2010, by William Fischer, Jr. of Scranton, Pennsylvania.)
4. Murrisk Abbey East Window

5. National Famine Monument