Norrmalm in Stockholm, Stockholm County, Sweden — Northern Europe (Scandinavia)

Gustav II Adolf / King Gustaf II Adolf

Inscription. Statyn, som föreställer Gustav II Adolf (1594-1632, kung från 1611), är Sveriges första ryttarstaty och har en lång och besvärlig tillkomsthistoria. Riksens ständer (dåtidens riksdag) beställde den redan 1757 av den inflyttade skulptören Pierre Hubert L'Archevéque (1721-78). Hans första förslag underkändes emellertid av beställaren och ett nytt fick utarbetas.

Den komplicerade bronsgjutningen, som utfördes först 1779 hos styckgjutaren Gerhard Meyer, misslyckades och ciselören Charles Adams arbetade länge med bättrings-arbeten innan statyn kom på plats 1791. Därefter återstod ytterligare fem års arbeten innan monumentet slutligen avtäcktes den 17 november 1796.

Gruppen vid sockeln föreställer Axel Oxenstierna dikterande Gustav Adolfs bragder för historiens musa Clio. Den är skulpterad av Johan Tobias Sergel (1740-1814), som var elev till L'Archevéque. Gipsmodellen var färdig 1789, men gruppen göts och sattes upp först 1906. Sergel har också utfört medaljongerna på sockeln sidor.

Statyn förvaltas av Statens fastighetsverk och är en del av ditt kulturarv. Ladda ner appen Sevärt eller läs mer på www.sfv.se

This statue, which depicts King Gustav II Adolf (1594-1632, king from 1611), was Sweden's first equestrian statue, and the history of its origin is long and complicated.
It was commissioned in 1757 by the Riksdag from the sculptor Pierre Hubert L'Archeveque (1721-78). However, the Riksdag rejected his first attempt and a new statue was produced.

The complex bronze casting was not carried out until 1779. The casting process was not successful, and improvements needed to be carried out before the statue could be put into position in 1791. Another five years of work were then required before the monument could finally be unveiled on 17 November 1796.

The group on the plinth was sculpted by Johan Tobias Sergel (1740-1814), a student of L'Archeveque.

Download the Sevart app to find out more about Sweden's cultural heritage.