Södermalm in Stockholm, Stockholm County, Sweden — Northern Europe (Scandinavia)

Kammarrättens hus / Administrative Court of Appeal

Inscription.   Numera hyr Högsta förvaltningsdomstolen Kammarrätten hus. Det byggdes för dem 1804-1807 och var ett av landets första renodlade kontorshus. Byggnaden restes på ruinerna av Krusiska palatset.

Elsa Krus hade varit hovjungfru hos drottning Kristina då hon köpte huset 1668. Det hade byggts som privatpalats för Karl Bonde fyrtio år tidigare. Efter slottsbranden 1697 sammanfogades Krusiska och Wrangelska palatsen till "Kungliga Majts palais och hus på Riddarholmen". Kungafamiljen bodde här fram till slottet var klart 1754.

Krusiska var det första adelspalats staten köpte på Riddarholmen för sin förvaltning — Kammarrätten flyttade in 1755. Det var också det första hus i landet med "moderna" kakelugnar. Ved var dyrt och för att ta tillvara värmen bättre utvecklades kakelugnen med slingrande rökgångar. Men de underhölls dåligt, vilket orsakade att Krusiska palatset brann ner 1802.

Kammarrättens hus av i dag ritades av arkitekt Fredrik Blom i nyklassisistisk stil. År 1804 började man spränga för kammararkivet, landets första planerade arkivlokal. När arbetet fortsatte året därpå murade man in en grundsten
— den ser du i hörnet mot Wrangelska backen. Man lade också dit mynt och ett minnesbrev till framtiden. Genom åren har flera myndigheter suttit i huset, men Kammarrätten blev kvar till 2009 och använde även Sparreska palatset här intill.

The Administrative Court of Appeal building now sites the Supreme Administrative Court. Built for the Administrative Court of Appeal 1804 —1807, on the ruins of Krusiska Palace, it was one of the first purpose-built office buildings.

In 1668, after 40 years as Karl Bonde's private residence, the house went to Elsa Krus, Maid of Honour to the Queen. In 1697, after the Royal Palace fire, the Krusiska and Wrangelska palaces were made into a single dwelling pending completion of the Royal Palace in 1754.

Krusiska Palace was the first palace on Riddarholmen that the Crown bought to house its administrative office. The Administrative Court of Appeal moved in 1755. Due to badly maintained stoves, Krusiska Palace burnt down in 1802.

Architect Fredrik Blom built the Administrative Court building in neoclassical style. In 1804, work began on the site of new Treasury Archives, Sweden's first purpose-built archives. The next year, a cornerstone, memorial coin and letter were set into the house corner at Wrangelska backen. Many authorities have used the house but the Administrative
The marker is visible here, mounted to a low pole at the front corner of the building (by the blue P(arking) sign).
Court of Appeal stayed the longest until 2009 and also used Sparreska Palace.

Erected by Statens Fastighetsverk.