Dreta de l'Eixample in Barcelona, Catalonia, Spain — Southwestern Europe (Iberian Peninsula)

Lluís Companys

— Programes de Memòria —

(Spanish:)
Lluís Companys i Jover (El Tarrós, 1882 - Barcelona, 1940) fue abogado de profesión. Su actividad política estuvo vinculada al republicanismo y al obrerismo, y defendió a sus dirigentes ante los tribunales. Fue líder erra Republicana de Catalunya. En 1933 fue nombrado minístro de Marina de la República y, en enero de 1934, se convirtió en presidente de la Generalitat a la muerte del presidente Francesc Maciá (1934 y 1936-1940).

El 6 de octubre de 1934 proclamó el Estado catalán dentro de la Republica Federal Española, lo que conllevaría la destitución y encarcelamiento de todo el Gobierno, excepto del consejero de Gobernación. Con la autonomía suspendida, la Generalitat no se restauró hasta la victoria del Frente Popular en las elecciones de febrero de 1936, y Companys regresó a la presidencia de la Generalitat. Durante el golpe de estado del 18 de julio del mismo año, organizó la resistencia y, durante la Guerra Civil, trató de mantener la unidad y el equilibrio entre las diferentes fuerzas y actores de la retaguardia republicana, n una política orientada al mantenimiento del orden publico.

Con
la derrota de la Segunda República, el 5 de febrero de 1939 cruzó la frontera hacia el exilio, donde fue detenido el 13 de agosto de 1940 por las fuerzas alemanas y entregado a las autoridades franquistas, que lo ejecutaron el 15 de octubre en el Castillo de Montjuïch.
En el 2018, el Ayuntamiento ha señalizado este lugar, delante del correr de les Corts Catalanes, número 633 — denominación oficial de esta vía en 1936—, que fue su última residencia, para honrar a su persona y dar a conocer su memoria.

(Catalan:)
Lluís Companys i Jover (el Tarrós 1882 - Barcelona 1940) va ser advocat de professió. La seva à1 política va estar vinculada al republicanisme i a l'obrerisme, i va defensar-ne els dirigents davant els tribunals. Va ser líder d'Esquerra Republicana de Catalunya. El 1933 fou nomenat ministre de Marina de la República, i el gener del 1934 es convertí en president de la Generalitat en morir el president Francesc Macià (1934 i 1936-1940).

El 6 d'octubre de 1934 va proclamar l'Estat Català dins la República Federal Espanyola, proclama que duria a la destitució i empresonament de tot el Govern, excepte el conseller de Governació. Amb l'autonomia suspesa, la Generalitat no es va restaurar fins a la victòria del Front Popular a les eleccions del febrer del 1936, i Companys va retornar a la presidència de la Generalitat.
2. Lluís Companys Marker - wide view
Durant el cop d'estat del 18 de juliol del mateix any, va organitzar la resistència, i durant la Guerra Civil va tractar de mantenir la unitat i l'equilibri entre les diferents forces i actors de la rereguarda republicana, amb una política orientada al manteniment de l'ordre públic.

Amb la derrota de la Segona República, el 5 de febrer de 1939 va travessar la frontera cap a l'exili, on va ser detingut el 13 d'agost de 1940 per les forces alemanyes i lliurat a les autoritats franquistes, que el van executar el 15 d'octubre al Castell de Montjuïc.

El 2018, l'Ajuntament ha senyalitzat aquest indret, davant del carrer de les Corts Catalanes, número 633 — denominació oficial d'aquesta via l'any 1936—, que va ser l'última residència on va viure, per honorar la seva persona i donar a conèixer la seva memòria.

(English:)
Lluis Companys i Jover (el Tarros 1882 Barcelona 1940) was a lawyer by profession. His political activity was linked to republicanism and the trade union movement, whose leaders he defended in court. He was the head of the Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) political party. Appointed Minister of the Spanish Republic's Navy in 1933, he became President of the Generalitat (Catalan regional government) in January 1934 following the death of President Francesc Macia.

On 6 October 1934 he proclaimed
3. Lluís Companys Marker - wider view
the Catalan State within the Spanish Federal Republic, an act that led the dismissal and imprisonment of the entire regional government, except for its Minister of Governance. Now suspended, the Catalan government would not be reinstated until the Front Popular's victory in the general election of February 1936, resulting in Companys return to the presidency. He organised the resistance against the Francoist uprising of 18 July of that same year and worked during the Spanish Civil War to keep the Republican rearguard's various forces and players united and balanced, under a policy aimed at maintaining publiv order.

After the fall of the Republic, he crossed border into exile in France on 5 February 1939, where het as arrested on 13 August 1940 by the occupying German forces and handed over to the Francoist authorities, who had him executed by firing squad at Montjuic Castle on 15 October.

Signs were put up by the City Council in 2018, to honour the man and keep his memory alive, opposite carrer de les Corts Catalanes, número 633 (the official name of this street in 1936), which was the last residence he lived in.

Erected 2018 by Ajuntament de Barcelona.

addition, it is included in the Barcelona Programes de Memòria series list. A significant historical date for this entry is October 6, 1934.