Leiden, South Holland, Netherlands — Northwestern Europe

Vieze vollers en beroemde schilders / Filthy Fullers and Famous Painters

Langebrug

— Leidse Loper / Leiden Loop —

Vieze vollers en beroemde schilders
De smalle Langebrug was in de middeleeuwen een belangrijke gracht: de Voldersgracht. Deze naam verwijst naar het 'vollen' van geweven stoffen. Naakte 'vollers' stampten 's nachts met hun blote voeten urenlang op wollen stoffen in grote kuipen met een stinkende brij. De brij stonk zo doordat deze onder andere bestond uit urine. Door het vollen verviltte de stof en werd deze mooi egaal. Vanwege de stankoverlast werd het vollen in 1479 verbannen uit het centrum naar de rand van de stad.

In de 17de eeuw werd de Voldersgracht stukje voor stukje van stenen gewelven voorzien ('overkluisd'), totdat er aan het eind van de eeuw geen open water meer te zien was. De gracht was een lange brug geworden en kreeg ook die naam. In 1956 is ze definitief gedempt.

Aan de Voldersgracht woonden enkele beroemde schilders. Op de hoek met de Schoolsteeg staat het geboortehuis van Jan van Goyen (1596-1656). Op Langebrug 89 woonde Jacob van Swanenburgh, van wie Rembrandt van Rijn zijn eerste schilderlessen kreeg. Tussen nr. 91a en 89, voerde Jan Steen (1626-1679) een tijd zijn huishouden
en opende er een kroeg.

Het poortje rechts gaf toegang tot de Penshal. Daar werd orgaan- en afvalvlees (pens, lever, nieren, uiers) verkocht onder stedelijk toezicht.

Filthy fullers and famous painters
In the Middle Ages the narrow Langebrug ('Long Bridge') was an important canal called Voldersgracht. This name refers to the fulling of woven fabrics. During the night naked fullers stamped for hours with their bare feet on woollen cloth in large tubs containing a stinking mash. The smell was so bad because there was urine in the mash. As a result of fulling, the fabric became matted and nicely even.

In the 17th century bit by bit Voldersgracht was covered by stone vaults until by the end of the century no open water could be seen. The canal had been turned into one long bridge, and that was the name it was given. In 1956 it was finally filled in.

Several prominent painters lived on Voldersgracht. At the corner of Schoolsteeg stands the house in which Jan van Goyen (1596-1656) was born. Jacob van Swanenburgh, who gave Rembrandt van Rijn his first lessons in painting, lived at Langebrug 89. Jan Steen (1626-1679) lived for a while between no. 91a and 89, and opened a tavern here.

The gate on the right led to the Penshal. There offal (tripe, liver, kidneys, udders) was sold under municipal supervision.
2. Filthy Fullers and Famous Painters Marker - wide view, looking south
The marker is visible here just to the left of the woman in blue.