Amersfoort, Utrecht, Netherlands — Northwestern Europe

Voor Vrijheid is Moed Nodig / Freedom Needs Courage

Inscription.
Op deze plek stond tijdens de Tweede Wereldoorlog een levensmiddelenmagazijn annex woonhuis van Gerrit van 't Eind. Hij hielp van daaruit gevangenen in Kamp Amersfoort aan eten. Zijn zoon Rinus was in Utrecht actief in het studentenverzet, van waaruit hij zich bezig hield met inlichtingenwerk. Hij speelde deze informatie via een illegale telefooncentrale door aan de Amerikaanse en Britse bevrijders.

Op 18 april 1945 - drie weken voor de bevrijding - werden vader Gerrit en zoon Rinus door de nazi's opgepakt. In een villa aan de Laan 1914 werden zij zwaar mishandeld en vijf dagen later doodgeschoten. Hun gezinsleden zijn hierdoor voor het leven getekend.

Deze helden inspireren ons. Zij betaalden de hoogste prijs voor onze vrijheid. Gerrit en Rinus leven voort in onze herinnering. Vrijheid is niet vanzelfsprekend; voor Vrijheid is Moed nodig.

(English translation:)

During the Second World War, a food warehouse annex house belonging to Gerrit van 't Eind stood on this spot. From there he helped prisoners in Kamp Amersfoort to eat. His son Rinus was active in the student
resistance in Utrecht, from where he was engaged in intelligence work. He passed this information on to the American and British liberators via an illegal telephone exchange.

On April 18, 1945 - three weeks before the liberation - father Gerrit and son Rinus were arrested by the Nazis. In a villa on the Laan 1914 they were severely beaten and then shot five days later. Their family members are scarred for life by this.

These heroes inspire us. They paid the highest price for our freedom. Gerrit and Rinus live on in our memories. Freedom is not self-evident; for Freedom it takes Courage.

2. Voor Vrijheid is Moed Nodig / Freedom Needs Courage Marker - wide view

3. Voor Vrijheid is Moed Nodig / Freedom Needs Courage Marker - wider view