Antwerpen, Flanders, Belgium — Northwestern Europe

Antwerpen-Centraal / Hauptbahnhof / La Gare Central / Central Station

NL Antwerpen-Centraal

Derde keer, goede keer

In 1835 arriveerde de eerste trein Brussel-Antwerpen in Antwerpen in een houten station buiten de stadsmuren, aan het Koningin Astridplein. Dat werd in 1854 vervangen door een nieuw houten stationsgebouw ter hoogte van de huidige ingang van de Zoo: het Ooststation.

Maar Koning Leopold II vond dat Antwerpen een prestigieus stationsgebouw verdiende. In 1895 kon de Brugse architect Louis dela Censerie aan de slag. Tien jaar later werd Antwerpen-Centraal in gebruik genomen. Het sta tion bestaat uit een verhoogde spoorwegbedding, een overdekte stalen spoorweghal en een monumentaal sta tionsgebouw voor diensten en lokettenzaal.

Prachtige spoorwegkathedraal
Het Centraal Station is nu een van de mooiste stations ter wereld. Tussen 2000 en 2009 werd het monumentale gebouw volledig gerenoveerd en de spoorhal verdubbeld in capaciteit. Er kwamen perrons op twee ondergrondse niveaus, een tweede volwaardige stationstoegang aan het Kievitplein en ruimte voor winkels en horeca. De unieke metalen perronoverkapping was eerder al gerestaureerd.

Wist
u dit?

Vroeger was Antwerpen-Centraal een kopstation waar treinen moesten keren. Maar sinds 2007 kunnen treinen doorrijden dankzij de spoorwegtunnel tussen Antwerpen. Centraal en het noorden van de stad.

DE Hauptbahnhof

Aller guter Dinge sind drei
In 1835, der erste Zug, der zwischen Brüssel und Antwer- pen verkehrte, stoppte in Antwerpen in einem hölzernen Bahnhof am Koningin Astridplein, der noch außerhalb der Stadtumwallung gelegen war. 1854 wurde er durch einen neuen hölzernen Ostbahnhof" neben dem heutigen Eingang des Zoos ersetzt.

König Leopold II. meinte jedoch, dass Antwerpen einen prunkvol leren Bahnhof verdient habe. Im Jahr 1895 begann der Brügger Architekt Louis dela Censerie mit dem Entwurf des neuen Bahnhofs und zehn Jahre später wurde der heutige Haupt- bahnhof eingeweiht, bestehend aus der monumentalen Bahnhofshalle, der Bahnsteighalle mit ihrem Glasdach und der erhöhte Bahntrasse.

Eine prunkvolle ,,Eisenbahnkathedrale"
Der Antwerpener Hauptbahnhof gilt als einer der schönsten Bahnhöfe der Welt. Von 2000 bis 2009 de er gründlich modernisiert und den Bedürfnissen des Hochgeschwindig- keitszug-Verkehrs angepasst, u.a. durch die Anlage zweier unterirdischer Niveaus. Weiter gibt es nun einen Bahnhofseingang am Platz Kievitplein und eine Ladengalerie.
2. Antwerpen-Centraal / Hauptbahnhof / La Gare Central / Central Station Marker - wide view
Das Dach der Bahnsteighalle in der Eisen-Glas-Bauweise war früher bereits renoviert worden.

Schon gewusst?
Bis 2007 war der Hauptbahnhof ein Kopfbahnhof. Dann wurde der Eisenbahntunnel zwischen dem Bahnhof und dem Norden der Stadt eingefahren. Der Tunnel ist für Züge geeignet.

FR La gare centrale

La troisième fois, c'est la bonne !

En 1835 le tout premier train de la ligne Bruxelles-Anvers à arriver à Anvers laisse descendre ses passagers dans un petit terminus en bois situé en dehors de la ville, à Koningin Astridplein. En 1854, il est remplacé par un bâtiment en bois à hauteur de l'entrée actuelle du Zoo et est appelée «Gare de l'Est».

Mû par des idées de grandeur, le Roi Léopold Il estime toutefois qu'Anvers mérite une gare prestigieuse. En 1895, l'architecte brugeois Louis dela Censerie dessine les plans de la nouvelle construction. Dix ans plus tard, Antwerpen- Centraal ouvre ses portes. Les quais et les rails sont placés sur un emplacement surélevé, la salle des pas perdus est recouverte d'un immense dôme en verre et en acier, et un bâtiment monumental accueille les guichets et services.

Une superbe cathédrale du rail
La Gare centrale est aujourd'hui l'une des plus belles gares du monde. Elle a été modernisée de 2000 à 2009 et offre aujourd'hui le passage à
The marker, not quite visible here, is on the right side of the tower on the right.
une ligne ferroviaire pour trains à grande vitesse. Deux niveaux souterraines ont été ajoutés, ainsi qu'un accès complète au hall de la gare du côté de la Kievitplein et des espaces commerciaux et horeca. La toiture monumentale en métal, surplombant les quais, avait déjà été restaurée quelques années plus tôt.

Pour la petite histoire...saviez-vous

que la gare Antwerpen-Centraal était initialement une gare terminus, où les trains devaient faire demi-tour ? Depuis 2007, un tunnel de chemin de fer relie la gare et le nord de la ville.

EN Central Station

Third time lucky

In 1835 the first train from Brussels to Antwerp arrived in Antwerp in a wooden station outside the city walls, in Koningin Astridplein. This structure was replaced in 1854 by a new wooden station building near the Antwerp Zoo's current entrance: East Station.

But King Leopold II felt that Antwerp deserved a more prestigious station. In 1895 Bruges-born architect Louis dela Censerie set to work. Ten years later Antwerp's Central Station was officially inaugurated. The station consists of an elevated railway bed, a covered steel platform hall and a monumental station building for services and ticket hall.

A beautiful railway cathedral
Antwerp's Central Station is considered one of the most beautiful
circa 1912
4. Gare Centrale et Place de la Station
stations worldwide. Between 2000 and 2009 the monumental building was completely modernised and expanded to accommodate the high-speed rail line. More platforms were opened on two additional underground levels, an additional entrance with station hall was built in Kievitplein and space was created for shops and restaurants. The unique metal platform roof had previously been restored.

Did you know?
In the past Antwerp Central Station was a terminus where trains had to turn around. But since 2007, trains can continue their journey thanks to the railway tunnel between. Antwerp Central Station and the north of the city.

5. Le hall de la gare centrale