Frederiksstaden in Copenhagen in Københavns Kommune, Capital Region, Copenhagen, Denmark — Northen Europe (a Nordic Country in Scandinavia)

Svenska residenset / Det svenske residenspalæ / The Swedish Residence

(Swedish:)
Svenska residenset i Köpenhamn

Denna byggnad inrymmer den svenska ambassadörens residens.

Byggnaden i hörnet av Sankt Annæ Plads och Amaliegade uppfördes på 1750-talet av timmerhandlaren Johan Jegind.

Arkitekt var hovbyggmästaren Nicolai Eigtved, som också ritat en stor del av övriga stadsdelen Frederiksstaden, samt de fyra palats som utgör Amalienborgs slott.

1850 byggdes ytterligare två våningar, för att residenset bättre skulle passa in med de då nyuppförda omgivande husen. Under perioden 1940-1970 medverkade den danske arkitekten Flemming Grut vid ett antal ombyggnationer och renoveringar.

Svenska staten, som har haft ett sändebud i Köpenhamn sedan 1700-talet, köpte fastigheten 1921, varvid den blev ambassad.

Under andra världskriget var ambassaden, under det svenska sändebudet Gustaf von Dardel, knutpunkt för en rad olika svensk-danska kontakter.

Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar fastigheten. Den är en del av det svenska kulturarvet i utlandet.

(Danish:)
Det svenske residenspalæ
i København

Denne bygning er den svenske ambassadørs residens.

Bygningen på hjørnet af Sankt Annæ Plads og Amaliegade blev opført i 1750'erne af tømmerhandler Johan Jegind.

Arkitekt var hofbygmester Nicolai Eigtved, som også har tegnet en stor del af den øvrige bydel, Frederiksstaden, samt de fire palæer, som udgør Amalienborg Slot.

I 1850 blev der bygget yderligere to etager til, for at få residensen til at passe bedre ind med de dengang nyopførte nabohuse. I perioden 1940-1970 medvirkede den danske arkitekt Flemming Grut ved adskillige ombygninger og renoveringer.

Den svenske stat, som har haften gesandt i København siden 1700-tallet, erhvervede ejendommen i 1921, hvorefter den blev ambassade.

Under 2. verdenskrig var ambassaden, under den svenske gesandt, Gustaf von Dardel, knudepunktet for en række forskellige svensk- danske kontakter.

Det er den statslige svenske ejendomsforvaltning, SFV, som forvalter ejendommen, der er en del af den svenske kulturarv i udlandet.

(English:)
The Swedish Residence in Copenhagen

This building houses the residence of the Swedish ambassador.

The building on the corner of Sankt Annæ Plads and Amaliegade was built in the 1750s by timber trader Johan Jegind.

Its architect was the court builder
2. The Swedish Residence Marker - wide view
Nicolai Eigtved, who also designed a large portion of the rest of the Frederiksstaden district, as well as the four palaces that make up Amalienborg Castle.

In 1850, two additional floors were built so that the residence would fit in better with the surrounding houses that had recently been erected. During the period of 1940-1970, the Danish architect Flemming Grut participated in a number of restoration and renovation projects.

The Swedish state, which has had an envoy in Copenhagen since the 18th century, bought the property in 1921 and turned it into an embassy. During World War II, under the leadership of Swedish envoy Gustaf von Dardel, the embassy served as a hub for a variety of Swedish-Danish interactions.

The National Property Board Sweden (SFV) manages the property. It is part of Sweden's cultural heritage abroad.

Erected by Statens Fastighetsverk.

3. Svenska residenset / Det svenske residenspalæ / The Swedish Residence