Gothic Quarter in Barcelona, Catalonia, Spain — Southwestern Europe (Iberian Peninsula)

Baixeras: A Symbolic Monumental School

Catalá
Baixeras: una escola simbòlica i monumental
L'any 1922 es vanuggar els grups escolars Angel Baixeras i La Farigola de Vallcarca, les dues primeres escoles monumentals promogudes des de la Comissió de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, amb la finalitat de dignificar l'ensenyament públic de la ciutat com reclamaven entitats culturals, corporatives i associacions de mestres. Considerades paradigma del noucentisme arquitectònic, van ser model per a un seguit d'escoles, avui part important del patrimoni urbà barceloní.

L'escola Baixeras, construida en part gràcies a la deixa d'Angel Baixeras, autor del Pla de reforma interior, que va comportar l'obertura de la Via Llaietana, es va adaptar als requeriments higienistes als principis de la renovació pedagògica, amb la separació d'alumnes per graus i amb espais per a activitats complementàries. Va iniciar la seva trajectòria sota la direcció de Felix Marti Alpera, al capdavant d'un equip de mestres escollits segons els criteris establerts pel Patronat Escolar, el nou òrgan de cogestió entre el Ministeri d'Instrucció Pública l'Ajuntament de Barcelona,
que li atorgava la tria entre docents de reconeguda solvència.
Regidoria de Memoria Democratica 2022

Español
Baixeras: una escuela simbolica y monumental
En 1922 se inauguraron los grupos escolares Angel Baixeras y la Farigola de Vallcarca, las dos primeras escuelas monumentales promovidas desde la Comisión de Cultura del Ayuntamiento de Barcelona, con el fin de dignificar la enseñanza publica de la ciudad, como reclaman las organizaciones culturales y corporativas y las asociaciones de maestros. Considerados un paradigma del novecentismo arquitectónico, proporcionaron una plantilla para una serie de escuelas, hoy una parte importante de la imagen urbana barcelonés.

La Escuela Baixeras construida en parte a un legado de Angel Baixeras, el creador del Plan de Reforma Interior de Barcelona, bajo el cual se abrió la Via Laietana. Se adaptó a los principios y requisitos de higiene de la renovación educativa, bajo los cuales los estudiantes fueron separados por grados y se proporcionaron espacios para actividades complementarias. Inició su trayectoria bajo la dirección de Félix Martí Alpera, responsable de un equipo docente escogido según los criterios establecidos por el Patronato Escolar, el nuevo órgano de cogestión entre el Ministerio de Instrucción Pública y el Ayuntamiento de Barcelona, que le otorgaba la selección entre
profesionales de reconocida solvencia.

English
Baixeras: a symbolic monumental school
Officially opened in 1922, the Grup Escolar Angel Baixeras and the Grup Escolar Farigola de Vallcarca were the first two monumental schools to be promoted by Barcelona City Council’s Culture Commission. The purpose was to dignify the city's education, as called for by cultural and corporate organisations and teachers’ associations. Considered a paradigm of architectural Noucentisme, they provided a template for a series of school, today an important part of Barcelona's urban image.

The Escola Baixeras owed its existence in part to a legacy from Angel Baixeras, the creator of the Barcelona Interior Reform Plan, under which the Via Laietana was opened. It was adapted to the principles and hygiene requirements of educational renovation, under which students were separated by grades and spaces were provided for complementary activities. It started off with Felix Marti Alpera in charge, at the helm of a team of teachers chosen under criteria established by the School Board, the new co-management body between the Ministry of Public Instruction and Barcelona City Council, which authorized him to select teachers of recognized ability.

Erected by Ajuntament de Barcelona.

topic list: Education. A significant historical year for this entry is 1922.

Regarding Baixeras: A Symbolic Monumental School. Note that the Spanish text has been partially translated from the English text due to vandalism.