Banholt in Eijsden-Margraten, Limburg, Netherlands — Northwestern Europe

Daniel Pearson, Jr. Memorial

75 Jaar Liberation

1. Daniel Pearson, Jr. Memorial
Inscription.
Daniel Jr. is op 11 oktober 1914 geboren als oudste zoon van Daniel en Bertha Pearson. Op 24 april 1920 zag zijn broer Harold het levenslicht, gevolgd door zijn broer Kenneth in 1921 en zijn zuster Annie in 1933. Daniel Sr. en Bertha zijn beiden afkomstig uit Blackburn, Lancashire in Engeland terwijl hun vier kinderen geboren zijn in New Bedford, Bristol in Amerika. Daniel Jr. trouwt in 1939 met Hilda Greaves die geboortig is uit Lancashire in Engeland. In 1943 wordt hun dochter Carolyn geboren.

Op 15 september 1943 treedt Daniel Jr. in dienst. Hij meldt zich in Boston, Massachusetts en krijgt het "Army Serial Number" (ASN; legernummer) 31421262. Daniel Jr. heeft twee jaar highschool gevolgd. Hij is op dat moment werkzaam als manager bij een spaarbank. Hij is verder vrijmetselaar en lid van de St Andrew's Episcopal Church.

Zijn basistraining als soldaat vindt plaats in Camp Blanding in Florida. Op 12 februari 1944 verlaat het 119° regiment de haven van Boston op het troepentransportschip Brazil. Na del aankomst op 23 februari in Liverpool volgt een treinreis naar zuidoost Engeland. In de plaatsen Rustington, Middleton-on-Sea
en Little Hampton worden de soldaten verder getraind in onder andere het vechten met mes en bajonet, "dirty fighting", vernielen van apparatuur, chemische oorlogsvoering en het herkennen van vliegtuigèn. Op 3 april verhuist het regiment naar de omgeving van Chalfont St Giles and Stoke Poges in Buckinghamshire. Bijzonder is de ontmoeting met de Engelse generaal Montgomery op 15 april in de buurt van Beaconsfield. Diens toespraak maakt grote indruk. Het eindpunt van de reis door Engeland is Southampton. Hier wordt het regiment ingescheept. Op 13 juni, enkele dagen na D-day, komen de soldaten aan op Omaha Beach. Van hieruit begint het 119 regiment aan een opmars door Frankrijk. Op 2 augustus steekt het regiment als een van de eerste geallieerde legeronderdelen de grens met België over. Deze eer moeten ze echter delen met soldaten van de 79ste divisie.

Dinsdag 12 september worden 's Gravenvoeren, Mheer en Banholt bevrijd. Nu heeft het 119 regiment alleen de eer om als eerste een door de Duitsers bezet land in te vallen. Het bataljon graaft zich in bij Banholt. Op 13 september vervolgen de soldaten hun weg richting Termaar. In de buurt van de Bredeweg raakt Daniel Pearson Jr. ernstig gewond door een granaatscherf in zijn borst. Hij overlijdt op 14 september, één dag voordat hij één jaar bij het leger zou zijn en minder dan één maand voor zijn dertigste
2. Daniel Pearson, Jr. Memporial - wide view
levensjaar. Daniel wordt op 15 september 1944 om 10.00 uur begraven op de tijdelijke Amerikaanse begraafplaats in Fosses-la-Ville, in de provincie Namen in België. In 1948 wordt Daniel op verzoek van zijn echtgenote definitief dan de aarde toevertrouwd op de Amerikaanse begraafplaats in Henri-Chapelle (B). Zijn graf is gemarkeerd met een wit kruis met het opschrift DANIEL PEARSON JR PVT 119 INF 30 DIV MASSACHUSETTS SEPT 13 1944 en bevindt zich in vak G, rij 2 op nummer 20. Omdat Daniel gewond is geraakt toen hij het Amerikaanse leger' diende, wordt hij onderscheiden met het Purple Heart.

Bij het overlijden van Daniel is zijn dochter Carolyn 16 maanden oud. Zijn broers Harold en Kenneth, die ook onder de wapenen zijn, zullen de Tweede Wereldoorlog overleven. Zijn vrouw Hilda hertrouwt met James E. Wordell en overlijdt in 2003. Dochter Carolyn trouwt met Robert Childs.

——————

Daniel Jr. was born on October 11, 1914 as the eldest son of Daniel and Bertha Pearson. On April 24, 1920, his brother Harold was born, followed by his brother Kenneth in 1921 and his sister Annie in 1933. Daniel Sr. and Bertha are both from Blackburn, Lancashire in England while their four children were born in New Bedford, Bristol in the United States. Daniel Jr. marries Hilda Greaves, born in Lancashire in England, in 1939. Their daughter Carolyn is born in 1943.

Daniel
3. Daniel Pearson, Jr. Memorial - wider view
Jr. joins the army on September 15, 1943. He reports to Boston, Massachusetts and receives the Army Serial Number (ASN) 31421262. Daniel Jr. has attended two years of high school. He is at that time working as a manager at a savings bank. He is also a freemason and member of the St Andrew's Episcopal Church.

His basic training as a soldier takes place at Camp Blanding in Florida. On February 12, 1944 the 119th regiment leaves Boston harbor on the army transport ship Brazil. After arriving in Liverpool on February 23, a train journey to southeast England follows. In the towns of Rustington, Middleton-on-Sea and Little Hampton soldiers are further trained in fighting with knife and bayonet, dirty fighting, equipment destruction, chemical warfare and aircraft recognition. On April 3, the regiment moves to the Chalfont St Giles and Stoke Poges area in Buckinghamshire. Special is the meeting with the English general Montgomery on April 15 near Beaconsfield. His speech makes a big impression. The end point of the journey through England is Southampton. Here the regiment is boarded. On June 13, a few days after D-day, the soldiers arrived on Omaha beach. From here the 119th regiment begins a march through France. On August 2, the regiment crosses the border with Belgium as one of the first allied army units. However, they must share this honor with the soldiers
4. Marker detail: Daniel Pearson, Jr.
of the 79th division.

Tuesday September 12, 's Gravenvoeren, Mheer and Banholt are liberated. Now the 119th regiment only has the honor to be the first to invade a country occupied by the Germans. The battalion digs itself in at Banholt. On September 13 the soldiers continue their way to Termaar. Near the Bredeweg, Daniel Pearson Jr. gets seriously injured by a shrapnel in his chest. He dies on September 14, one day before he would be the army for one year and less than one month before his thirtieth birthday. Daniel is buried on September 15, 1944 at 10:00 am at the temporary American cemetery in Fosses-la-Ville, in the province of Namur in Belgium. In 1948, at the request of his wife, Daniel was definitively entrusted to the earth at the American cemetery in Henri-Chapelle (B). His grave is marked with a white cross with the inscription DANIEL PEARSON JR PVT 119 INF 30 DIV MASSACHUSETTS SEPT 13 1944 and is located in plot G, row 2 at number 20. Because Daniel was wounded when he served the American army, he is awarded the Purple Heart.

At the death of Daniel his daughter Carolyn is 16 months old. His brothers Harold and Kenneth, who are also under arms, will survive the Second World War. His wife Hilda remarries James E. Wordell and dies in 2003. Daughter Carolyn marries Robert Childs.

Erected
2019 by Gemeente Eijsden-Margraten.