Hoogcruts in Noorbeek in Eijsden-Margraten, Limburg, Netherlands — Northwestern Europe

Vliegtuigcrash Hoogcruts / Plane Crash at Hoogcruts

Herdenkingsmonument vliegtuigcrash Hoogcruts

Op 7 februari 1945 om 22:26 uur steeg een Britse jachtbommenwerper op in Great Massingham, Engeland. Zijn doel: het uitvoeren van een nachtelijke lange-afstands luchtaanval in Bonn, Duitsland.

De bemanning bestond uit twee 23-jarige Engelsmannen van The Royal Air Force Volunteer Reserve, behorend bij het 169 Squadron RAF. Piloot John Smith en navigator Kenneth Goldthorpe zaten naast elkaar in de cockpit.

In de vroege ochtend van 8 februari 1945 stortten ze neer tussen Hoogcruts en Terlinden 150 meter ten westen van dit bord. Na de crash zijn hun overblijfselen overgebracht naar de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Vervolgens zijn ze naar Venray gebracht en herbegraven op het Venray War Cemetery. Gebroederlijk liggen ze naast elkaar: Smith in graf V11.E.7 en Goldthorpe in graf V11.E.8. Het herdenkingsmonument is op 8 februari 2015 onthuld door de nabestaanden van John Smith en ingezegend door pastoor Graat. Het monument is vrij toegankelijk met respect voor de perenplantage van Fruitbedrijf Notermans.
Gemotoriseerde voertuigen zijn niet toegelaten en honden moeten aan de lijn.

Voor een uitgebreide toelichting inclusief het ooggetuigenverslag van Victor Slenter en 'De luchtoorlog in Terlinden' ga naar www.fruitbedrijfnotermans.nl of www.noorbeek.nl.

De Britse jachtbommenwerper was een Havilland Mosquito FB Mk VI, serienummer NT-176. Het tweemotorig toestel met een houten structuur van multiplex, uitgerust met raketten, bommen en boordgeschut, blonk uit door de hoge snelheid op lage hoogte. Het toestel had een lengte van 12,5 meter, een spanwijdte van 16,5 meter en een topsnelheid van 688 km/u. In totaal werden er circa 7.000 exemplaren gebouwd met ongeveer 40.000 succesvolle missies. In 1955 maakte de Mosquito zijn latste operationele vlucht.

John Benjamin Joseph Smith
Rang: Flight Lieutenant
Positie: piloot
Geboren: 16 september 1921
Getrouwd: 4 september 1943 met Betty Smart
Gestorven: 8 februari 1945
Persoonlijk ID: 124796

Kenneth Russel Goldthorpe
Rang: Flying Officer
Positie: Navigator
Geboren: Onbekend
Leeftijd: 23 jaar
Persoonlijk ID: 16528

Luchtoorlog boven Terlinden
Terlinden lag op de vliegroutes van Engelse bommenwerpers, onderweg naar Duitse industriegebieden en steden,
2. Vliegtuigcrash Hoogcruts / Plane Crash at Hoogcruts Marker - wide view
of op hun terugvlucht. Vooral vanaf 1942 was het heel goed mogelijk dat zo'n vliegtuig, neergehaald door afweergeschut of jachtvliegtuigen, gevaar voor de Terlindenaren kon opleveren. Soms gooiden die vliegtuigen, als ze belaagd werden of getroffen waren door vijandelijk vuur, bommen af om zo sneller en wendbaarder te worden en dus een minder makkelijke prooi voor Duitse jagers. Hopend dat ze de thuisbasis zouden halen.

Ooggetuige Victor Slenter (geboren 1933): "In de oorlogsjaren 1940-45 was er overdag en 's nachts vaak luchtalarm. Bijv. als de geallieerden naar Duitsland vlogen, met honderden toestellen tegelijk in V-vorm formaties van zeven of negen toestellen. Rondom waren er jagers ter bescherming die in gevecht raakten met de aanvallende Duitse jagers. Dan zag je zwarte rookwolkjes van de granaten van het Duitse grondafweergeschut.

Bij een getroffen vliegtuig was er eerst veel zwarte rook te zien, vervolgens verschenen er ook witte wolkjes. Dit waren parachutisten die hun toestel hadden kunnen verlaten. Eenmaal zag ik een brandend vliegtuig boven op een ander toestel vallen. Beiden stortten brandend naar beneden. Veel toestellen doken in rechte of schuine lijn naar beneden, anderen spatten in de lucht uiteen of cirkelden in kurkentrekkervorm omlaag.

Wanneer er pal boven ons luchtgevechten plaatsvonden moesten we van onze
3. Mark detail: Pilot John Smith and Navigator Kenneth Goldthorpe
ouders naar de schuilkelder. Aangelegd door onze vader samen met de buren. Deze bevond zich op de plek waar nu ons huis staat, Terlinden (Terlinderstraat) nr.9."

(English translation):

Hoogcruts Plane Crash Memorial

On February 7, 1945 at 10:26 PM, a British fighter-bomber took off from Great Massingham, England. The goal: to carry out a long-range night air raid on Bonn, Germany.

The crew consisted of two 23-year-old Englishmen from The Royal Air Force Volunteer Reserve, belonging to RAF 169th squadron. Pilot John Smith and navigator Kenneth Goldthorpe sat next to each other in the cockpit.

In the early morning of February 8, 1945 they crashed between Hoogcruts and Terlinden 150 meters west of this sign. After the crash, their remains were transferred to the American Cemetery in Margraten. They were then taken to Venray and reburied at the Venray War Cemetery. They lie in a brotherly manner next to each other: Smith in grave V11.E.7 and Goldthorpe in grave V11.E.8. The memorial was unveiled on February 8, 2015 by the relatives of John Smith and blessed by Pastor Graat. The monument is freely accessible with respect for the pear plantation of Fruitbedrijf Notermans. Motorized vehicles are not permitted and dogs must be on a leash.

For more details, including
Hoebele (via Wikimedia Commons, via CC license 4.0), March 20, 2021
4. Vliegtuigcrash Hoogcruts / Plane Crash at Hoogcruts Memorial
As indicated on the marker, this memorial is about 150 meters to the west of the marker. It is not visible from the marker.
the eyewitness account of Victor Slenter and 'The Air War in Terlinden', go to www.fruitbedrijfnotermans.nl or www.noorbeek.nl.

The British fighter-bomber was a Havilland Mosquito FB Mk VI, serial number NT-176. The twin-engine aircraft with a wooden plywood structure, equipped with rockets, bombs and guns, excelled due to its high speed at low altitude. The aircraft had a length of 12.5 meters, a wingspan of 16.5 meters and a top speed of 688 km/h. In total, approximately 7,000 units were built with approximately 40,000 successful missions. In 1955 the Mosquito made its last operational flight.

Rank: Flight Lieutenant
Position: pilot
Born: September 16, 1921
Married: September 4, 1943 to Betty Smart
Died: February 8, 1945
Personal ID: 124796

Rank: Flying Officer
Position: Navigator
Born: Unknown
Age: 23 years
Personal ID: 16528

Air War Above Terlinden

Terlinden was on the flight paths of English bombers, on the way to German industrial areas and cities, or on their return flight. Especially from 1942 onwards it was quite possible that such aircraft, shot down by anti-aircraft guns or fighter aircraft, could pose a danger to the people of Terlinden.
Sometimes those planes when they were attacked or hit by enemy fire, dropped their bombs to get faster and to become more agile and therefore less easy prey for German fighters, hoping they would make it back to home base.

Eyewitness Victor Slenter (born 1933): "During the war years 1940-45, there were often air raid sirens during the day and at night. For example, when the Allies flew to Germany, with hundreds of aircraft at the same time in V-shaped formations of seven or nine aircraft. All around there were fighters for protection who got into a fight with the attacking German fighters. Then you saw clouds of black smoke from the shells of the German anti-aircraft guns.

A struck aircraft first showed a lot of black smoke, then white clouds also appeared. These were paratroopers who could have left their aircraft. Once I saw a burning plane fall on top of another plane. Both fell down burning. Many aircraft dived downwards in a straight or diagonal line, others exploded in the air or circled downwards in a corkscrew shape.

When dogfights were taking place right above us, our parents had us go to the shelter, constructed by our father together with the neighbors. This was located on the place where our house now stands, Terlinden (Terlinderstraat) no.9.“

Erected by Gemeente Eijsden-Margraten.

More about this marker. The marker is easily visible at the edge of a field/orchard along the road. There is no shoulder to park on, on the marker side of the road. The other side of the road has a very narrow shoulder with a shallow ditch - it might not be prudent to park there, but it is possible (as was done in this instance). Alternatively, one might otherwise find a parking spot in Hoogcruts or Terlinden and walk a few hundred meters.