Binnenstad in Amsterdam, North Holland, Netherlands — Northwestern Europe

Het Begijnhof

Welkom op het Begijnhof
In 1389 wordt voor het eerst melding gemaakt van een Begijnhof in Amsterdam. Tijdens de grote stadsbranden van 1421 en 1452 werd het uit houten huizen bestaande Begijnhof volledig verwoest.

U bevindt zich nu in een hof dat voor het merendeel uit de 17e en 18e eeuw voortkomt. Alleen het Houten Huys (nr. 34), gerestaureerd in 1956-57, stamt nog uit de tweede helft van de 15e eeuw.

Begijnen waren vrome Katholieke alleenstaande vrouwen die goede werken verrichtten, maar die niet in het klooster wilden leven en dus ook geen kloostergeloften hadden afgelegd. Van 1578 tot 1795 mochten de katholieken in Amsterdam hun geloof niet openlijk belijden en kerkelijke bezittingen werden veelal in beslag genomen toen de stad protestants werd. Maar de Begijnen werden met rust gelaten. De huisjes waren persoonlijk eigendom van de bewoonsters en zo was Het Begijnhof ruim tweehonderd jaar een katholieke enclave in het overwegend protestantse Amsterdam.

De gotische Begijnhof kerk, ingewijd op 7 oktober 1419, werd in 1607 door het stadsbestuur geschonken aan de protestantse
Engelse kerkgemeenschap. De Begijnen waren aangewezen op wisselende schuilkerken tot in 1671 een 'officiële' schuilkerk in twee samengevoegde huisjes werd gebouwd (nr. 31), die 'de kapel' wordt genoemd.

De op 2 mei 1654 overleden Cornella Arents liet zich bij wijze van boetedoening niet in de Engelse kerk begraven, hoewel zij daar wel het recht toe had. Omdat verwanten van haar protestant waren geworden, verkoos zij als graf het kerkpad waar nog ieder jaar op haar sterfdag bloemen worden gelegd. De laatste Begijn overleed in 1971, maar het Begijnhof wordt nog altijd alleen door vrouwen bewoond, tegenwoordig zijn dat er 108.

In 1980 bleken veel huizen zich in een zeer slechte staat te bevinden. Er kwam een grote restauratie op gang die in 1987 werd afgerond. In dat jaar droeg prinses Juliana Het Begijnhof over aan de Stichting Het Begijnhof.

Hier wonen en werken mensen. Wij vragen u dit te respecteren en u rustig en in stilte over het hof te bewegen en achter de hekjes te blijven.

Welcome to Het Begijnhof
In 1389 a Begijnhof (Beguinage) in Amsterdam is mentioned for the first time. During the great fires of 1421 and 1452 the then wooden houses of Het Begijnhof were completely destroyed.

You are now in a Begijnhof which dates mostly from the 17th and 18th centuries. Only the so called 'Houten
2. Het Begijnhof Marker - wide view
The marker is visible here in the passageway between the street and the courtyard.
Huys' (Wooden House, no. 34), restored in 1956-57, originates from the second half of the 15th century.

Begijnen (Beguines) were pious Catholic single women who performed good deeds but did not want to live in a convent and did not take vows. From 1578 to 1795 Roman Catholics in Amsterdam were not allowed to openly practice their religion. Most possessions of the Roman Catholic Church were confiscated when Amsterdam turned to the protestant faith. But the Begijnen were left in peace because the houses were their personal property. Hence, Het Begijnhof was a Roman Catholic enclave in a predominantly protestant Amsterdam for more than 200 years.

In 1607 the gothic Begijnhof church, consecrated on October 7th 1419, was given to the English protestant community by the city council. From then on the Begijnen had to make do with hidden churches in their houses. In 1671 an 'official' hidden church was set up in two connected houses (no. 31), called ‘the chapel’.

The Begijn Cornelia Arents, who passed away on May 2nd 1654, did not want to be buried in the English Church, although it was her right. Out of penitence, as some of her relatives had become protestant, she desired a grave in the pathway to the church. Every year on her date of death flowers are placed on her grave.

The last Begijn passed away in 1971 but today there are
3. Het Begijnhof Marker - wider view
This is the entrance to the Begijnhof from the street (Gedempte Begijnensloot). It is easy to miss.
still only women living at Het Begijnhof, at present 108 women.

A survey conducted in 1980 revealed that the houses were in a very bad state. A major restoration was carried out and completed in 1987. In that year princess Juliana, the former queen, handed over Het Begijnhof to the Stichting Het Begijnhof (The Begijnhof Foundation).

This is a place where people live and work. Please respect this by moving quietly and silently over Het Begijnhof and staying behind the gates.

Erected by Stichting Het Begijnhof.

4. The Begijnhof Courtyard

Overview: The Begijnhof is one of the oldest hofjes in Amsterdam, Netherlands. A group of historic buildings, mostly private dwellings, centre on it. As the name suggests, it was originally a béguinage. Today it is also the site of two churches, the Catholic Houten Huys and the English Reformed Church.
(Submitted on March 13, 2024, by Andrew Ruppenstein of Lamorinda, California.)