Vikøyri in Vik, Vestland, Norway — Northern Europe (a Nordic Country in Scandinavia)

Voss-Anders huset

Kulturløype Vikøyri

— Vikoyre Cultural Walk - Kulturwanderrung Vikø —

Inscription. Dette er einaste attverande huset på Vikøyri som har bustad i eine delen og sauefjøs i den andre. Mange has på Vikøyri var slik innreia. I fjøsdelen var det class til 5-6 sauer. Dei som budde her hadde og ein gris og nokre høner. I tillegg dyrka dei poteter på den vesle jordlappen ved huset.
Her budde Anders Person Vikøren (1854-1924) og kona Anna Jonsdotter Vikøren (1853-1902) med 8 born. Familien budde trongt som vanleg var. Anders arbeidde på Hopstock sag som låg ved Kyrelvi. I tillegg lage han river, soplimar, viskar o.a. som reiste til Bergen og sled på Torget. Om somrane arbeidde han og som slåttekar i Bergensområdet. Kona Anna spøta, spann og vov, og ho hadde symaskin som vart nytta dåpskjolar, bunadshuver og bunadsskjorter. Anna var og nytta som i bryllaup og selskap. Attåt alt detta fiska Anders mykje, familien hadde alltid kokefisk, og det som dei ikkje kunne sjølve, bytte dei med andre varer hjå bøndene i bygdi. Slik klarde familien seg ved hardt arbeid.
Dette huset var bygt 1879, og det hadde opphavleg stått på Tenål (ein gard i Vik) og vart sett opp att her på Vikøyri.

(English:)
The house of Voss-Anders

The house of Voss-Anders is the only remaining house in Vikøyri with a sheep shed at one end. There was room for 5 to 6 sheep a pig and chickens.
Anders Person Vikøren (1854-1924) and his wife Anna Jonsdotter Vikøren (1853-1902) lived here with their eight children - a crowded household! Around the house the family had a small plot of land where they grew potatoes.
Anders worked at the Hopstock sawmill by the river Kyrelvi. He also made hay rakes, brooms and whisks which he sold at the market in Bergen. During the summer Anders worked as a harvester in the Bergen district. His wife Anna knitted, spun and wove and had a sewing machine. She washed and laundered delicate embroidered christening bonnets and blouses. She also worked as a cook for parties and weddings. Anders was also a fisherman and kept the family in fish as well as exchanging excess fish for farm products. In this way the family survived.
The house was built in 1879 and was originally situated in Tenål (a farm in Vik). It was later moved to Vikøyri.

(German:)
Voss-Anders-Haus

Das Haus von Voss-Anders ist das einzige noch bestehende Haus in Vikøyri mit einem Schafstall im hinteren Teil. Viele Häuser hatten früher Schafställe mit Platz für 5 bis 6 Schafe, oftmals auch mit Schweinen und Hühnern, und einem kleinen Stück Land für Kartoffein. Das Voss-Anders-Haus wurde 1879 erbaut und stand ursprünglich auk den Hof Tenål. Es wurde später hierder versetzt.
Hier wohnten Anders Person
Vikøren mit seiner Frau Anna Jonsdotter Vikøren und ihren acht Kindern - ein lebhafter Haushalt! Anders arbeitete im örtlichen Sägewerk. Er fertigte auch Holzharken, Besen und Schneebesen an, die er auk dem Markt in Bergen verkauftle. Während des Sommers arbeitete er als Erntehelfer in der Gegend um Bergen. Darüber hinaus war er Fischer, sodass die Familie immer frischen Fisch im Haus hatte. Fisch, den sie selber nicht verzehrten, tauschte er auf den Höfen gegen landwirtschaftliche Produkte ein. Seine Frau Anna strickte. spann, webte und hatte eine Nähmaschine. Sie wusch und bügelte auch Festtagskleidung mit empfindlichen Stickereien. Sie kochte zudem für größere Gesellschaften, wie z. B. Hochzeiten. Sie arbeiteten hart, aber die Familie hatte inr Auskommen. (Marker Number 8.)

3. Voss-Anders huset

4. Voss-Anders huset, interior (loom)