Mérida, Yucatán, Mexico — The Southeast (Yucatan Peninsula)

Folk Art Museum

Museo de Arte Popular
El inmueble, conocido como "Casa Molina" por el apellido de sus últimos propietarios particulares es un palacete de dos plantas con acabados externos de estilo ecléctico académico, almohadillado en tablas eń la planta inferior y paredes lisas en la superior y columnas simuladas estilo jónico, adosadas al muro. La ventana principal de la fachada tiene un balcón abierto con un arco de medio punto con ornamentada herrería. Al interior, además del vestíbulo y la escalera monumental se observan varios detalles decorativos como estucados en las paredes y pisos de mármol o de pasta. Desde el 28 de julio de 2007 alberga al Museo de Arte popular - que ocupó por más de dos décadas el ex convento franciscano de Mejorada - Hoy día, el acervo en exposición es de aproximadamente 600 piezas, de las cuales 150 proceden de la colección Grandes Maestros de Fomento Cultural Banamex. El recinto brinda seis salas de exposición, todas localizadas en la planta alta, y dedicadas a mostrar las piezas más representativas, por su calidad y características, de la artesanía de Yucatán, Oaxaca, Jalsco, Guerrero, Michoacán
y otros estados.

English:
Folk Art Museum
It is known as Casa Molina after the surname of its last private owners. It is a small two-story palace with exterior finishes of eclectic Academic style. It hosts the Folk Art Museum since 2007. The exhibited museum collection includes about 600 items, 130 of which come from the 'Great Masters' collection of Fomento Cultural Banamex.

Maya-Yucateco:
U Kúuchil U Ye'esa'al U Jats'utsl Meyajilo'ob Kaaj
Le naj je'ela', k'ajóola'an bey "U yotoch Molinae" tumeen bey u ka'ak'aaba' máax tu ts'ookintaj u tia'alintiko', le je'ela' ka'ats'aap yaan ti', u táanile' beeta'an yéetel u tuukulil jach p'il ria'at ma' jach je'elmáaxák yaan ti'e', bak'a'an u paach yéetel bey u xóoxot'al che' kaabale', ba'ale' tu ka'analile' chéen páats', ts'áaba'an u yokomilo'ob jónico ti', ba'ale' tu ts'u' le pak' yano'obo. U noj ch'eenebil le naj je'ela' yaan jump'éel kúuchil utia'al u wa'atal máaki', jast'utskíinsa'an yéetel u p'uurlil, beeyxan yéetel u máaskab jats'utsilo'ob. Ichile' ti' yaan le kúuchil tu'ux ku k'a'amal u'ulabo'obo', u eebil yéetel jejeláas póolbil tuunicho'ob utskiinsik u pak'il yéetel u lu'umil. Tu k'iinil 28 ti' julio tu ja'abil 2007 jsu'ut bey u kúuchilil tu'ux ku ye'esa'al u jats'uts meyajilo'ob kaaje' - Tumeen ka'ache' tu najil k'uj Mejorada yaanchaj kex bey junk'aal ja'abo'obe'
This view of the marker includes the English and Maya-Yucateco text.
- Bejla'e', ku ye'esa'al maanal 600 u p'éelal ba'alo'ob utia'al cha'antbil, 130 ti' le je'elo'oba' utia'al ka'ach Noj jKa'ansajo'ob ti' u Ts'áabal k'ajóoltbil Miatsil “Banamex”. Yaan wakp'éel kúuchil utia'al e'esajil, tuláakal le je'elo'oba' tu ka'ats'aapil yaan, ku ye'esa'al xan ba'alo'ob taasa'ano'ob ti' Yucatán, Oaxaca, Jalisco, Guerrero, Michoacán yéetel uláak' lu'umilo'ob.

The marker can be seen in this view on the sidewalk to the left of the entrance to the museum. The marker is three-sided, with the side visible here only that this is a historic site for Mérida, Yucatán. To the right is a Braille marker.