Near Calderitas in Othón P. Blanco, Quintana Roo, Mexico — The Yucatan Peninsula (The Southeast)

Structure IV at Oxtankah

Estructura IV
Amplia plataforma de tres cuerpos que delimita la plaza por el oeste; aún pueden apreciarse, en la parte superior, cuatro habitaciones de planta rectangular. El intrincado acceso entre estos cuartos, construido a la manera de un laberinto, obedecía seguramente a algún motivo sagrado.

En la banqueta de acceso a este recinto y custodiando la entrada, los mayas modelaron un mascarón de estuco policromado, acompañado de diversos signos. Desafortunadamente, su estado de conservación es malo, aunque aún pueden identificarse, al centro de la figura: la naríz, el labio superior y los colmillos de un jaguar, dos representaciones de sus patas delanteras, asi como dos glifos de Ahau (señor), invertidos.

El dibujo muestra con detalle una interpretación de estos signos. El acceso a las habitaciones está orientado al este, lo que puede indicar la relación entre el jaguar personificando al Sol en su paso por el mundo de los muertos (la noche) y Venus, como estrella de la mañana. El edificio fue construido entre los años 300 y 600 d.C. y modificado en diversas ocasiones, entre el año 1000 d.C. y el momento
de la conquista española.

Maya-Yucateco:
Estructura IV
Kóoch but'bil lu'um ooxp'éel u wiinklil yaan tu chik'in jáalil le k'iiwiko'; tu kaanalile' xuulul ku páajtal u yila'al kamp'éel ichil najo'ob ka'ap'éel u tséelil maas nojoch ti' le uláak ka'ap'éelo'obo.U yokolil je'ex satun sáate mii yaan ba'ax u yil yéetel kúyemil. Tu yokolile le maayao'obo' tu beetajo'ob jump'éel k'oj ichil chichkuna'an luuk' ya'akach u boonilo'ob, yaan xan ka'ach ya'akach ts'iibo'obi'.

U k'aasilile' ts'o'ok u k'aspajal, kex wa ku páajtal u yila al tu chúumukile' u ni', u kaanalil bóoxel chi' yéetel u ts'a'a yo'ob jutúul chakmo'ol, ka'ap'éel ye'esajil u yookko'obil táanil yéetel kaap'éel wojilo'ob ajaw chinchinkuna'ano'ob.

Le bonilo' ku ye'esik ma 'alob jump'éel xookil le ts'iibo'oba. U yokolil ti' le ichil najo'oba' tya'an tu táan lak'ine', le ku máan tu yook'ol kaabil kimeno'ob (ook'in) yéetel Noj eek', je'ex eek'il ja'atskabile'. Le pak'ilila jbeeta'ab ichil u ja'abilo'ob 300 yéetel 6000 ts'o'okol ki'ichkelem yuum yéetel jk'e'ex ya'akach u tée nelo'ob, ichil u ja'abil 1000 ts'o'okol Kiichkelem yuume’ yéetel ka tu lots'aj le maayao ob le káastlano'obo'.

English:
Structure IV

This is a spacious, tri-level platform which borders the west side of the plaza. Atop it one can still see four rectangular rooms. The complex,
mazelike access interconnecting these rooms in all likelihood had some sacred meaning behind it.

On the walkway leading to this room and guarding the entrance, is found a polychromed, stucco mask with numerous signs modeled by the Mayans. Unfortunately, it is poorly preserved although at the center of the figure one can still identify a nose, upper lip, fangs of a jaguar and its two front feet, as well as two inverted ahau (lord) glyphs. The drawing shows in detail an interpretation of these signs. The entrance to the room faces east which could indicate the relation between the jaguar, personifying the Sun in its passage through the world of the dead (night), and Venus as the morning star.

The building was constructed between 300 and 600 A.D., but was modified a number of times between 1000 A.D. and the Spanish conquest.

Erected by Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH).

3. The partial stucco mask of Structure IV at Oxtankah