Leiden, South Holland, Netherlands — Northwestern Europe

Recht en Slecht / Right and Wrong

Gravensteen

— Leidse Loper / Leiden Loop —

1. Recht en Slecht / Right and Wrong Marker - wide view
Inscription.
Het Gravensteen was oorspronkelijk de gevangenis van de graven van Holland: het "steen". De vierkante toren is het oudste gedeelte van het complex en dateert waarschijnlijk uit het begin van de 13de eeuw. De zeshoekige traptoren aan de linkerzijde werd in de tweede helft van de 15de eeuw toegevoegd. In 1463 droeg Philips van Bourgondië het gebouw over aan de stad Leiden.
In de eerste helft van de 17de eeuw werd voor de toren een galerij gebouwd. Vanaf hier hadden schout en schepenen uitzicht op de executieplaats, die in de volksmond ‘Schoonverdriet’ of ‘het groene zoodje’ heette. Om het hele Gravensteen liep een gracht.
Vaak werden de lijken van terechtgestelden als afschrikwekkend voorbeeld tentoongesteld op het Galgenveld buiten de Morspoort.

Schuin tegenover het Gravensteen ligt de Latijnse School, waar Rembrandt zijn opleidinggenoot voordat hij als schilder in de leer ging. Hier werd hij van 1616 tot 1620 onderwezen in Latijn en Grieks en kreeg hij ook zijn eerste tekenissen.

————-

This building was originally the county prison. The square tower is the oldest part dating
from the 13th century. The hexagonal tower on the left was added in the 15th century in 1463 the count transferred the prison to the city.
The gallery in front was built in the 17th century. From here judges watched executions on the square, which was popularly called "Fairsorrow". Corpses were often exhibited on the Gallow's Field outside the western city gate in order to discourage future crimes.

Diagonally opposite the prison lies the Latin School, where Rembrandt went to school before beginning his apprenticeship as a painter. Here he was educated from 1616 till 1620, learning Latin and Greek and receiving his first drawing lessons.

Erected by Gemeente Leiden. (Marker Number 13.)

2. Recht en Slecht / Right and Wrong Marker - wide view