Archaeological Ensemble of Tárraco in Tarragona, Catalonia, Spain — Southwestern Europe (Iberian Peninsula)

La graderia septentrional / The Northern Seating Area

La graderia septentrional
La graderia del costat septentrional es va construir utilitzant diferents tècniques. El sector central de les graderies inferior mitja es va tallar directament sobre la roca, aprofitant el pendent del terreny, per a fer-hi els seients. En ambdós extrems, la grada es va assentar directament sobre reompliments de terra. Finalment, la graderia superior es va construir sobre un nivell de voltes similar a les conservades al costat meridional de l'edifici.

Restes conservades d'un vomitori amb la seva escala (Arxiu MHT)

Español
La gradería septentrional
La gradería del lado septentrional se construyó utilizando diferentes técnicas: el sector central de la gradería inferior y media se recortó directamente en la roca, aprovechando la pendiente del terreno, para labrar los asientos. En ambos extremos, la grada se asentó sobre rellenos de tierra. Finalmente, la gradería superior se levantó sobre un nivel de bóvedas similar a las conservadas en el lado meridional del edificio.

Restos conservados de un vomitorio con su escalera

English
The
Northern Seating Area

The seating on the northern side was built using different techniques. The central sector of the lower and middle rows was cut directly into the rock, taking advantage of the slope of the terrain to make the seats, with the ends of the rows resting on earth fill. Finally, the upper level of seating was built on mortar vaults similar to those preserved on the southern side of the amphitheatre.

Preserved remains of a vomitorium with its stairway

Français
Les gradins septentrionaux
Différentes techniques furent utilisées pour la construction des gradins du côté septentrional. Les gradins du secteur central et moyen furent taillés directement dans la roche, profitant de la pente du terrain pour former les sièges. Aux deux extrémités, les gradins étaient posés sur des remplissages de terre. Finalement, les gradins de la partie supérieure furent construits sur un niveau de voûtes similaires à celles conservées sur le côté sud de l'édifice.

Vestiges conservés d'un vomitoire et de son escaler

Erected by Museu d'Història de Tarragona (MHT). (Marker Number 9.)

The Northern Seating Area is behind the marker, seen here right of center, in this view towards the north.

3. La graderia septentrional / The Northern Seating Area Detail
at amphitheatres and stadia, as they do in modern sports stadia and large theatres. (Submitted on January 6, 2024.)