Leighlinbridge in County Carlow, Leinster, Ireland — Mid-East (and Dublin)

Gairdín na nDealbh / Sculpture Garden

Inscription.

Déantar cuimhneamh i nGairdín na nDealbh ar thriúr de na mic ba mhó le rá i Leithghlinn an Droichid: John Tyndall, Comhalta den Chumann Ríoga, arbh é an chéad duine a chruthaigh gurb ann don larmhairt Cheaptha Teasa, an Cairdinéal Patrick Moran agus an Coirnéal Colonel Myles Keogh.

Ina sheasamh i dteannta an Ghinearáil Custer ar mhánna Montana, gaiscígh Lakota agus Cheyenne mórthimpeall air, is fada an bóthar a thaistil Keogh ó Cheatharlach. Throid sé, i dtosach báire, an son Airm an Phápa san Iodáil, agus bhog sé go Meiriceá ina dhiaidh agus Dúirt ginearál amháin gurbh é "duine de na hoifigigh óga mharcra ba mhisniúla agus ab éifeachtúla a raibh aithne agam air riamh". Ach b'fhéidir gurbh eol do Keogh toradh na crógachta agus cheannaigh sé polasaí árachais saoil ar luach $10,000 - suim ollmhór an tráth sin - agus faoi cheann cúpla bliain, maraíodh é ag Cath Little Bighorn.

An raibh a fhios agat?
• Thángthas ar thobar a bhí línithe ag clocha i gcúinnethiar theas an ghairdín nuair a thosaigh an obair.

• Rinneadh chéad chairdinéal na hAstráile den Chairdinéal Patrick Moran in 1885. Mar a tharla, ba nia é

le chéad chairdinéal na hÉireann, Paul Cullen.

• Ba é "Thug tú nimh dom, a stóir", focail deiridh an Fhisiceora John Tyndall i ndiaidh gur thug a bhean chéile ródháileog de hiodráit chlórail dó de thimpiste.

[Léaráidí léirithe, ó bharr, léite]
• Myles Keogh i gcuideachta an Ghinearáil John Buford (ina shuí).

• Léaráid chomhaimseartha de 'Custer's Last Stand'

————————————

The Sculpture Garden remembers three of Leighlinbridge's most notable sons: John Tyndall Fellow of the Royal Society who first proved the existence of the Greenhouse Effect, Cardinal Patrick Moran and Colonel Myles Keogh.

Standing with General Custer on the Montana plains, surrounded by Lakota and Cheyenne warriors, Keogh had travelled far from Carlow. First fighting for the Papal Armies in Italy, he moved to America and was soon noted as "one of the most gallant and efficient young cavalry officers I have ever known" by one general. But Keogh may have sensed what gallantry would lead to: he purchased a $10,000 life insurance policy - a vast sum then - and within a few years, was killed at the Battle of Little Bighorn.

And Another Thing:
• A stone-lined well was discovered in the garden's south west corner when work began.

• Cardinal Patrick Moran

was created Australia's first cardinal in 1885. Coincidentally he was also nephew of Ireland's first cardinal, Paul Cullen.

• "My dear, you have poisoned me" were physicist John Tyndall's last words after being accidentally given an overdose of chloral hydrate by his wife.

[Illustration captions, from top, read]
• Myles Keogh with General John Buford (seated).