Near Staigue in County Kerry, Munster, Ireland — Irish South-West ((Éire) North Atlantic Ocean)

Cathair na Stéige / Staigue Fort

Inscription.

Tá sé seo ar cheann de na cathracha is mó agus is breátha in Éirinn agus is dóigh gur i gcéadta luatha d'aois Chríost, sular tháinig an Chríostaíocht go hÉirinn, a tógadh í. Ní foláir nó go raibh taoiseach nó feimeoir an-saibhir—a raibh géarghá aige le cosaint—ina chónaí inti.

Tá balla suas le 6m ar airde agus 4m ar leithead, a tógadh gan mhoirtéal, timpeall ar limistéar a bhfuil 30m de thrastomhas ann. Tá roinnt siúntaí atá beagnach os cionn a chéile le feiceáil sa bhalla, rud a léireodh, b'fhéidir, gur ina bpíosaí a rinneadh an chathair seachas in aon ghníomh leanúnach amháin. Trí phasáiste cúng le lindéir os a chionn sa bhalla a chuathas isteach sa chathair.

Is dóigh go raibh teach cónaithe theaghlach an úinéara, chuid dá ngardaí agus dá searbhóntaí sa chathair, agus go raibh an áit lán de thithe cónaithe, de thithe clóis, de phubaill, de champaí, agus de struchtúir shealadacha eile. Níl aon rian d'fhoirgnimh sa chathair inniu, cé go bhfuil dhá sheomra bheaga istigh sa bhalla féin. Tá staighrí, cúl le cúl, ag dul suas go dtí barr an bhalla, ar an taobh istigh. Thug créfort agus díog timpeall na cathrach

cosaint bhreise di.

This is one of the largest and finest stone forts in Ireland and was probably built in the early centuries AD before Christianity came to Ireland. It must have been the home of a very wealthy landowner or chieftain who had a great need for security.

A wall up to six metres thick—built entirely without mortar—encloses an area thirty metres in diameter. Several near-vertical masonry joints are visible in the wall, and these may indicate that the fort was built in stages rather than in one continuous operation. The fort was entered through a narrow, lintel-covered passage in the wall.

The fort was the home of the chieftain's family, guards and servants, and would have been full of houses, out-buildings, and possibly tents or other temporary structures. No buildings survive today, though two small chambers are contained within the wall. The top of the wall was reached by a series of steps which criss-cross against the inside of the wall. An earthen bank and ditch around the fort gave further protection.

Staigue—from An Stéig (the portion of land?)

Erected by Dúchas The Heritage Service.