Tapachula, Chiapas, Mexico — The Southeast (North America)

The End of Bʼakʼtun 13

rumal la’xa oj jun ruk’
"Rech kaqapatinej, kojtzijon
ruk'rech xa junam kaq’an chi
rech ri junalik k’aslemal" Pop Wuj

“Taq ri 5325 junab "Nimalaj xiji Kot ri B'alam K’itze, b’alam Aqab Majukutaj xuquje ri lq’ B’alam, are chi xkil ri jun ch’umil rech aq’ab’il “Venus” Chi xul uloq nab’e choch ri Q’ij, xka’y uloq chi uwach ulew; Lal ri Juraquan, Chip-Qák ulja, Rax-Qák’ulja, Chip Nanawak, Rax Nanawak, Uwoq Jun Ajpu, Tepew, Rati’ Saq! ¡Saqirtab’a ri q’ijsaq chiqawach! “Pizom-gaga!”…Re ri ik’ Agosto rech junab 3,114 chi uxe’ kan ri upetik ri X’ajoxel, kak’is k’ut pa ri jun rech kak’al q’ij rech ri ik’ (diciembre) rech junab’ 2012 ri 6:20 are taq kaq’ax ri q’ij pa upanik aj ri kaj, kalax b’i chi jumul, par I upanik’ aj ri kaj ri’, xuquje kab’ix chech ri b’e rech Xib’alb’a. Xa chi umaqaj, jun rokisab’a aq’ab chech ri junab’ 5,125 oj k’u wi, uk’isib’al ri 25,625 junab, pa r’ rokisab’al rech jun saqarisab’al ri k’ak jupuqch’umil.
Jun junab’ ri mayab’taq winaq xkikoj kan ub "Ri junab’ chi ma are ta ri junab’ are k’wa riq il chi zopanik, chech ri aq’ab’il kach’ akataj rumal ri q’aq”. Pa ri jun re kak'al rech ri ik’ (diciembre) rech junab’ 2012 kak’ ulmataj ri ub’inem ri ch’umil (Venus) ri ralq’ij ri’ kaq ax pa ri usutink ri q’ij pa usuk ri ulew, jun k’ulmatejam qas utz rilik ri par i kaj.

Oj wa’, oj uqajb’ elij q’il rech ri loq ob’al k’ux qab’ ij chech chi qas ujoxe’ al ri loq’ob’al k’u’ xaj mayab”

Mtro. Jaime Valls Esponda
Rector de la UNACH
Universidad Autonoma de Chiapas

Español:
Izapa lugar donde nacio el tiempo
Dia Galactico 21 diciembre 2012

Somos parte de la tierra
ella es parte de nosotros
por lo tanto:
“Todo lo que ocurra a la tierra
le ocurrira a los hijos de la tierra"
Popol-Vuh

"Hace 5,125 años los abuelos de Balam-Quitze, Balam-Acab, Balam Mabucuyah é Iqui Balam, se alegraren cuando vieron la estrella de la mañana "Venus". Cuando salió delante del sol, ¡Oh hijos nuestros! Nosotros nos vamos, Nosotros regresamos, sabios consejos os dejamos... y nos dejaron la señal de su ser “El Pizom-gagal” que quiere decir “Envoltorio de grandeza y después… quemaron copal. El 12 de agosto de 3114 a.C. empezó la cuenta larga del calendario maya y termina el 21 diciembre del 2012 a
The marker can be seen at the base of a large sculpture shaped like a lollipop (which was previously a 'countdown' clock for the end of the B'akt'un in 2012).
las 6:20 am de nuestra era común día en que: Hun-hunahpú el (Dios del Sol) se pelea con la serpiente cosmica (vía Láctea) para renacer después de la noche más larga del año, estamos en el 5º ciclo de la noche de 5,125 años y en el final de un día galáctico de 25,625 años, el último ciclo de oscuridad a punto de entrar en el amanecer de la galaxia, la época de cambio que los mapas denominaron “el tiempo del no tiempo”, tiempo de esplendor en que la luz vence a la oscuridad actual". Para la ciencia, el 21 de diciembre del 2012 ocurrirá un fenómeno natural: el transito de Venus por el Disco del Sol en alineación con la tierra el evento cósmico más importante del siglo XXI."

Te encuentras en la cuna de la sabiduría y espiritualidad maya.

Lic. Juan Jose Sabines Guerrero
Gobernador del Estado de Chiapas

Chiapas Gobiеrno del Estado

English:
Izapa birthplace time
Day Galactic December 21, 2012

We are part of the earth
She is part of us
Therefore "Everything that happens to the earth
is to happen to the children of the earth”
Popul Vuh

"5,125 years ago the grandparents Balam Quitze, Balam Ahab, Balam Mehucuyah and Iqui Balam, were glad when they saw the morning star “Venus”, when it came out first in front of the sun. Oh our children! We are going, we got back, wise
3. The nearby Cathedral of San José of Chiapas
advice let you... left the signal of his being “The Pizom-Gagal” which means “greatness Wrap” and then... burned incense. On August 12, 3114 a.C. began the long count of Mayan calendar and ends on December 21, 2012 at 6:20 am on our day was common. The Hunahpu (Sun God) fights with the cosmic serpent (Milky Way) to be reborn after the longest night of the year. We are on the 5th night cycle of 5,125 years and at the end of a galactic day of 25,625 years, the last cycle of darkness about to enter the dawn of the galaxy, the era of change that the Maya called "time of no time": time of splendor where light overcomes current darkness”. For science, the December 21, 2012 will happen a natural phenomenon the transit of Venus across the Sun in alignment with the Earth, the most important cosmic event of the century."

You are in the cradle of Mayan wisdom and spirituality.

Lic. Emmanuel Nivon Gonzalez
Presidente Municipal de Tapachula
H. Ayuntamiento Tapachula
Trabajando en Unidad por ti
2011-2012

Erected 2011 by Honorable Ayuntamiento de Tapachula.

1. The 2012 Phenomenon. (Submitted on March 3, 2020, by J. Makali Bruton of Accra, Ghana.)
2. The Popol Vuh - Sacred text of the K'iche'. (Submitted on March 3, 2020, by J. Makali Bruton of Accra, Ghana.)