Barrio Gótico in Barcelona, Catalonia, Spain — Southwestern Europe (Iberian Peninsula)

El 43 de la Via Laietana / 43, Via Laietana

Memoria de la represión / Memória de la repressió / A remembrance of repression

— Programes de Memória —

(Spanish:)

En 1929 entró en funcionamiento la Jefatura Provincial de Policía en el número 43 de la Via Laietana. Después de su constitución, la Generalitat de Cataluña emplazó allí la Comissaria General d'Ordre Públic y, posteriormente, en el año 1941, el estado franquista instaló la Jefatura Superior de Policía. A partir de aquel momento, fue la sede de la Brigada Político-Social, encargada de perseguir a la disidencia política.

Desde que se inauguró, a finales de la dictadura de Primo de Rivera, fue el epicentro de la represión contra el sindicalismo y el obrerismo barcelonés. Durante la época republicana, continuó siendo un lugar de represión hasta el punto que era conocido en los círculos obreristas como "El molino sangriento".

A partir de 1941 y hasta la llegada de la democracia, se convirtió en el centro de la represión política franquista en Barcelona. Por sus insalubres y saturadas celdas, pasaron decenas de antifranquistas que sufrieron todo tipo de torturas en los interrogatorios.

Con este atril instalado en 2019, el Ayuntamiento de Barcelona ha querido,
señalar el espacio más emblemático de la represión política de la ciudad y poner en valor el coste que ha enido, la conquista de la democracia y la igualdad.

(Catalan:)

El 1929 va entrar en funcionament la Jefatura Provincial de Policía al número 43 de la Via Laietana. Després de la seva constitució, la Generalitat de Catalunya hi va emplaçar la Comissaria General d'Ordre Públic i, posteriorment, l'any 1941, l'estat franquista hi va instal·lar la Jefatura Superior de Policía. A partir d'aquell moment, va ser la seu de la Brigada Político-Social, encarregada de perseguir la dissidència política.

Des que es va inaugurar, a les acaballes de la dictadura de Primo de Rivera, va ser l'epicentre de la repressió contra el sindicalisme i l'obrerisme barceloní. Durant l'època republicana, va continuar sent un indret de repressió fins al punt que era conegut en els cercles obreristes com "El molino sangriento".

A partir de 1941 i fins a l'arribada de la democràcia, es va convertir en el centre de la repressió política franquista a Barcelona. Per les seves cel·les insalubres i saturades, van passar desenes d'antifranquistes que van patir tot tipus de tortures en els interrogatoris.

Amb aquest faristol instal·lat el 2019, l'Ajuntament de Barcelona ha volgut assenyalar l'espai més
2. El 43 de la Via Laietana / 43, Via Laietana Marker - wide view
emblemàtic de la repressió política de la ciutat i posar en valor el cost que ha tingut la conquesta de la democràcia i la igualtat.

(English:)

In 1929, the Provincial Police Headquarters opened at No. 43 Via Laietana. After its creation, the Government of Catalonia used the building to house the General Office of Public Order. However, 1941 the Franco dictatorship converted the space into the headquarters for the Superior Police; from then on, it served as the seat of the Political-Social Brigade, whose job was to stifle political dissidence.

After its inauguration near the end of the Primo de Rivera dictatorship, this site became the epicentre of repression against trade unions and the workers' movement. During the Republic the building continued to be a place of repression, known in workers' circles as "The bloody mill".

From 1941 to the return of democracy, this building was the centre of Francoist repression in Barcelona. Scores of anti-Francoists were held in its unsanitary, crowded cells, suffering from all kinds of torture in the interrogations.

With this historical marker installed in 2019, the Barcelona City Council acknowledges the space most closely associated with political repression in the city. In so doing, we seek to remind current and future generations of the high cost of the
3. El 43 de la Via Laietana / 43 Via Laietana building
The marker is visible here on the very left.